reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kvantový IBM Q System s 20 qubity míří k zákazníkům

14.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Kvantový IBM Q System s 20 qubity míří k zákazníkům
IBM už v minulém roce nabídla veřejnosti poprvé k využití kvantový počítač, který jsme znali jako IBM Quantum Experience. Tento experimentální systém byl založen na pěti qubitech. Nyní ale už přichází systém určený k prodeji a vybavený 20 qubity. 
IBM Quantum Experience tak byl testovací stroj, který si mohli zájemci vyzkoušet prostřednictvím firemního cloudu a svých počítačů PC nebo i chytrých zařízení. Mohli na něm spouštět své algoritmy a simulace, přičemž IBM v té době uvádělo, že se mu v dohledné době povede připravit kvantový počítač s 50 až 100 qubity. K tomuto cíli se firma nyní přiblížila s využitím modelu IBM Q System a to není vše. 


IBM tak oznámilo, že klientské systémy vybavené 20 qubity už jsou připraveny pro nasazení, ovšem vedle toho už má mít i fungující prototyp, který je právě vybaven 50 qubity. Navíc, v porovnání se systémy z předchozího roku, se firmě IBM podařilo nejen navýšit počet qubitů, ale také prodloužit dobu konzistence pro navýšení času pro provádění kvantových výpočtů, vylepšila se konektivita obvodů a snížila chybovost. 


Postupem času by tak mělo být stále jasnější, co takové počítače vůbec dokáží krom obecného rčení, že umí řešit matematické problémy, jež jsou i pro dnešní nejvýkonnější superpočítače naprosto nedosažitelné. Je totiž jasné, že je třeba vyvinout nejen kvantové počítače, ale také přijít se způsoby jejich využití. Samotné IBM už přineslo novou metodu, jak pomocí kvantových počítačů uspíšit výrobu nových chemických substancí, jež mohou posloužit jako nové zajímavé materiály nebo léky. 

IBM tak pracuje na celém ekosystému, čili na kvantových počítačích, potřebném softwaru včetně aplikací i na způsobech konečného využití nových technologií. Do toho patří třeba otevřený QISKit jako celý softwarový balík a také nabídka příslušných vzdělávacích materiálů. 

Firma už také zrekapitulovala, že její IBM Quantum Experience si vyzkoušelo přes 60 tisíc uživatelů, kteří provedli přes 1,7 milionu experimentů a z toho vzniklo přes 35 výzkumných publikací. 


Pak tu máme také zprávy ze společnosti D-Wave, která už nabízí počítače s tisíci qubity, ovšem ty jsou označovány za nepravé kvantové počítače s úzkým zaměřením. Tato firma ohlásila výrazné změny týkající se modelu D-Wave 2000Q, jehož vylepšená verze přijde na trh v prvním kvartálu 2018. Uživatelé budou moci řešit problémy reverzní technikou (specifikuj problém a předpokládané řešení pro výrazné zúžení vypočítávaných možností) a také tu budou virtuální grafy (oblast teorie grafů). Od těchto technik se očekává 150x a 5x zrychlení výpočtů. 

Zdroj: Hexus.net


reklama