reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo může mít problém s důležitým updatem Internet Exploreru

24.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Lenovo může mít problém s důležitým updatem Internet Exploreru
Microsoft lze rozhodně pochválit za to, že i nadále aktualizuje zastaralý prohlížeč Internet Explorer, který se nicméně dá nalézt i na Windows 10. Ten však může působit problémy na některých noteboocích Lenovo.
Společnost Microsoft má poslední dobou se svými aktualizacemi problém a často přináší mnoho dalších potíží, přičemž na vině nemusí být vždy jen Microsoft. Tentokrát se to stalo aktualizaci prohlížeče Internet Explorer 9, 10 a 11 s číslem KB4467691. Ta byla velmi důležitá, a to dokonce natolik, že ji Microsoft zveřejnil ještě dříve, než v pravidelném Patch Tuesday, které bylo plánováno na 8. ledna 2019. Šlo totiž o velmi závažnou chybu, kterou už hackeři začali aktivně využívat.
 
Internet Explorer logo
 
Tahle chyba práce s pamětí totiž umožňovala napadnout paměť počítače takovým způsobem, že útočník mohl převzít kontrolu nad celým počítačem na úrovni práv daného uživatele. Pokud tak někdo pracoval pod administátorským profilem, mohl získat práva admina. Pak už mohl libovolně instalovat programy, pracovat s daty na počítači a vytvářet nebo modifikovat uživatelské účty. K tomu stačilo, aby oběť navštívila závadnou webovou stránku pomocí prohlížeče Internet Explorer. Připomeňme, že tento prohlížeč stále využívá okolo 7 % lidí, tedy zhruba každý 14. uživatel.
 
Je tedy chvályhodné, že Microsoft stále podporuje takto starý prohlížeč, který je stále alespoň ve fázi bezpečnostní podpory. Vychází na něj bezpečnostní aktualizace, ale už není nikterak rozvíjen po funkční stránce. Na druhou stranu je smutné to, že se opět našel problém, který byl nalezen po instalaci nějaké aktualizace. V tomto případě mají smůlu majitelé některých notebooků značky Lenovo s méně než 8 GB RAM. Tyto počítače pak nemohou nabootovat. Do doby, než Microsoft a Lenovo najdou zdroj problémů, je doporučen restart počítače do UEFI a zrušení volby Secure Boot. Pokud je na počítači aktivní BitLocker, bude patrně nutné projít obnovou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama