reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG 27UP850: elegantní monitor nejen pro práci s grafikou

26.3.2021, Jáchym Šlik, aktualita
LG 27UP850: elegantní monitor nejen pro práci s grafikou
LG v tichosti uvedlo nový 27palcový 4K monitor, který by měl být vhodný hlavně pro občasnou práci s grafikou. Vyznačuje se přesnými barvami, certifikací DisplayHDR 400 a rozhraním USB-C. Překvapivě ovšem ukrývá i několik herních funkcí.
LG přidalo do své nabídky nový monitor, který se bude díky svému modernímu minimalistickému designu skvěle vyjímat na pracovním stole. Úzký stojan se zakřivenými nožičkami je vyroben z matně stříbrné barvy, která představuje příjemnou změnu proti obvyklé černé. A pochopitelně nesmí chybět ani tenké rámečky, které se staly standardem v monitorech snad všech výrobců. LG svou novinku 27UP850 prezentuje jako univerzální monitor pro práci a zábavu, i když zdaleka nejvíce pozornosti bylo při vývoji věnováno věrnosti zobrazení. Asi nejvíce tak nový monitor oceníte v případě, že často pracujete s grafikou, ale na druhou stranu nechcete profesionální monitor určený přímo pro grafiky. Po konci pracovní doby můžete monitor použít ke sledování filmů nebo hraní her.
 
 
LG 27UP850 používá 27palcový panel typu IPS s rozlišením 3840 x 2160 pixelů (4K UHD). Maximální obnovovací frekvence 60 Hz sice ve srovnání s některými herními monitory, které dosahují až 360 Hz, není nijak závratná, ale pro občasné hraní bude stačit více než dostatečně. Kvůli eliminaci trhání obrazu navíc výrobce implementoval standard VESA Adaptive-Sync včetně technologie AMD FreeSync pro variabilní obnovovací frekvenci 40 až 60 Hz. Doba odezvy dosahuje 5 ms při měření ze šedé na šedou. Monitor využívající podsvícení WLED a antireflexní povrch obrazovky slibuje statický kontrastním poměr 1200:1 a pozorovací úhly 178° (vertikálně i horizontálně).
 
 
Certifikace VESA DisplayHDR 400 potvrzuje maximální jas 400 nitů. Monitor navíc zvládne vylepšovat běžný obsah tak, aby svou kvalitou připomínal HDR. Základem pro práce s grafikou jsou přesné barvy, proto tento model slibuje 95% pokrytí barevného prostoru DCI-P3 a podporu 10bitových barev. K hardwarové kalibraci lze využít nástroj LG Calibration Studio. Pokud budete monitor používat pro kancelářskou práci nebo brouzdání na internetu, hodí se filtr modrého světla, který by měl pomoci snížit únavu očí. Pohodlí při práci zajistí také možnost nastavení sklonu, výšky a otočení obrazovky. Monitor tak lze používat i pro bezproblémovou editaci fotek pořízených vertikálně.
 
 
LG 27UP850 podporuje stojany či držáky standardu VESA 100 x 100 mm a obsahuje 5W stereo reproduktory. Z hlediska připojení potěší hlavně port USB-C, který umožňuje pomocí jednoho kabelu nejen přenášet obraz a zvuk, ale také zařízení napájet až 96 W. Kromě toho disponuje tento monitor konektory DisplayPort 1.4, dvojicí HDMI 2.0, dvojicí USB 3.0, 3,5 mm konektorem pro sluchátka a napájecím vstupem. LG 27UP850 se zatím neprodává, ale doporučená cena byla stanovena na 550 dolarů (12 200 Kč bez DPH).
 


reklama