reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lhůta dodávek čipů se opět prodloužila, nyní to je již 20 týdnů

12.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Lhůta dodávek čipů se opět prodloužila, nyní to je již 20 týdnů
Nedostatek čipů na trhu bohužel ještě ani nedosáhl svého vrcholu, jak značí údaje o průměrném "lead time" čili lhůtě, kterou ohraničuje na jedné straně objednávka a na straně druhé dodání výsledných produktů. 
Dle zprávy Bloombergu odvolávajícího se na data od Susquehanna Financial Group se tak lead time opět prodloužil, a to na rekordních 20 týdnů, přičemž je třeba si uvědomit, že jde o průměrnou hodnotu, která se může značně lišit dle druhu zboží a aktuální poptávce po něm, vedle čehož ji pochopitelně ovlivňuje i složitost či doba samotné výroby. Například různé mikrokontrolery se nedají obecně označit za nejsložitější čipy s nejdéle trvající výrobou, a přesto pro ně platí lead time 26,5 týdne, čili vyšší než průměrný, což vypovídá především o obrovské poptávce. 
 
 
Hlavní zpráva je ale ta, že celková situace se nezlepšuje, což platí i pro výrobce automobilů, kteří budou muset stejně jako jiní na své dodávky čekat déle. Během července tak lhůty narostly o dalších osm dní, čili dle grafu od Susquehanny od začátku tohoto roku rostou víceméně stále stejným vysokým tempem a zatím opravdu nevidíme ani náznak toho, že by byl na obzoru vrchol křivky. 
 
Ten by se ale snad měl ukázat ještě během tohoto kvartálu či alespoň roku. Například Intel nedávno uvedl, že v jeho případě bude právě třetí letošní kvartál nejhorší a pak by se měla situace spíše už zlepšovat. Ale to je Intel, samostatný a téměř izolovaný ostrov, jehož situace může být výrazně odlišná od firem, které nemají vlastní výrobní kapacity. 
 
 
Takové firmy mohou počítat s tím, že dnes objednané čipy dorazí na konci roku, nebo i koncem února příštího roku a čím později se objednají, tím delší lhůty lze očekávat. Pak ale nastupuje otázka, nakolik nové objednávky reflektují skutečnou potřebu a nakolik jsou ovlivněny snahou hromadit čipy v očekávání ještě horších časů. To samozřejmě může situaci jen dále zhoršovat, jak dříve poznamenal i předseda firmy Advantech, který to celé přirovnal k panikařícím zákazníkům skupujícím mouku, těstoviny, droždí, toaletní papír, atp. Je ale zřejmé, že pokud někdo začal takto "panikařit" už ke konci minulého roku, může mít nyní podstatnou výhodu a skladové zásoby, s nimiž překoná nejhorší období. 
 
Jde zkrátka o tzv. overbooking, což může v případě uvolnění celé situace přinést opačný problém, jaký řešila třeba i NVIDIA v roce 2018, kdy prudce poklesl zájem těžařů o její karty a hráči už v očekávání nové generace také o předražené Pascaly nejevili velký zájem, na čemž se podepsal také bazarový prodej. NVIDII tak zůstaly miliony těžko využitelných GPU na skladech a to se značně podepsalo na jejích financích i nástupu nové generace. 
 
Konec pandemie a s ní spojený subvencovaný rozjezd světového průmyslu tak může mít velice podobný efekt jako vlna těžby kryptoměn na grafických kartách, ovšem tento efekt by v podstatě zasáhl celý polovodičový průmysl, ne jen jeho úzkou část. Je ale samozřejmě těžké v této situaci něco předpovídat, neboť nic podobného jsme tu dosud ještě neměli.  


reklama