reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Matrox uvádí karty D-Series s čipy NVIDIA Quadro

30.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Matrox uvádí karty D-Series s čipy NVIDIA Quadro
Společnost Matrox Graphics se rozhodla, že ve svých produktech využije i grafické čipy firmy NVIDIA a volba padla na čipy Quadro. Nečekejme ale nějaké obecné pracovní karty, Matrox bude pokračovat v tom, co dělal doposud. 
Společnost Matrox Graphics začala vyrábět grafické karty už v roce 1978, čili před firmou ATI a dlouho před NVIDIÍ. Svůj boj mezi nástupci 3Dfx v PC světě ale nakonec prohrála a stala se jen okrajovým výrobcem specializovaného hardwaru, a to především profesionálních karet s více grafickými výstupy pro videostěny apod.. Způsob nasazení pak velice dobře ilustruje následující obrázek, kde jsou i nové karty D-Series s NVIDIA Quadro. Čipy od AMD přitom Matrox využívá už od roku 2014. 
 
 
Spolupráce obou firem byla ostatně nedávno ohlášená, ovšem teprve dnes se dozvídáme, jaké první ovoce přinese. Budou to Matrox D-Series, které ponesou celkem 4 GB paměti GDDR5 a k tomu čtyři DisplayPort 1.3 v případě modelu D1480, anebo čtyři HDMI 2.0 na modelu D1450. 
 
 
Model D1450 s HDMI umožní připojit všechny čtyři monitory (či jiná zařízení) s rozlišením až 4096 x 2160 při 60 Hz, zatímco D1480 s DisplayPort podporuje na všech čtyřech až 5120 x 3200 při stejné obnovovací frekvenci. Obě karty si vezmou maximálně 47 W, a tak si bohatě vystačí s napájením přes slot PCIe x16.
 
 
Jeden systém pak může využít až čtyři takové karty, čili zapojit můžeme na jeden počítač až 16 monitorů, ale pokud využijeme vícedisplejové kontrolery Matrox QuadHead2Go, lze zapojit k jednomu počítači až 64 displejů s rozlišením Full HD. Dále je možné nové karty využít s kartami Matrox Mura IPX.
 
Matrox přitom neuvádí, jaké konkrétní GPU řady Quadro využívá a jaké jsou jeho specifikace. Dozvíme se ale, že nejde o žádný ze známých modelů, takže NVIDIA poskytla speciální verzi. Ta podporuje DirectX 12, OpenCL 1.2 a OpenGL 4.5, takže by to měla být generace Pascal, či Turing. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama