reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mellanox ConnectX-6 Dx: síťová karta s 200 Gb/s

18.10.2019, Milan Šurkala, aktualita
Mellanox ConnectX-6 Dx: síťová karta s 200 Gb/s
Pokud jde o datová centra, tam se používá docela jiný hardware, než jaký máme v běžných počítačích. Společnost Mellanox totiž představila novou síťovou kartu, která dokáže na jediném portu poskytnout 200 Gb/s.
Zatímco my míváme v počítačích obvykle gigabitové síťové karty, něco takového by bylo naprosto nedostatečné pro výkonná datová centra. Pro ně vyrábí karty např. společnost Mellanox (brzy bude patrně spadat pod Nvidii), která přichází s novinkou v podobě karty ConnectX-6 Dx (první karty řady ConnectX-6 se objevily už před třemi lety). Ta nabídne dva porty s rychlostmi 10/25/40/50/100 Gbps nebo jediný port, který zvládne až 200 Gb/s. To je rychlost, kterou bychom si v domácích podmínkách neuměli téměř představit a je o dva desítkové řády vyšší, než co je běžné.
 
Mellanox ConnectX-6 Dx
 
Zajímavostí je zde ale více. Nová karta nabídne i rozšířenou nabídku hardwarového šifrování, které si bere na starosti IPsec, TLS i XTS-AES. Podporuje i akceleraci firewallových řešení Open vSwitch a Mellanox ASAP. Zájemci o kartu si také mohou vybírat z několika formátů a typu připojení karty. Vedle low-profile PCIe tu máme i OCP 2.0, OCP 3.0, k dispozici jsou ve variantách SFP28/56, QSFP28/56, SFP-DD a podporovány jsou i technologie Mellanox Multi-Host a Mellanox Socket Direct.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama