reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mercedes-Benz už využívá 3D tisk i pro kovové náhradní díly

5.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Mercedes-Benz už využívá 3D tisk i pro kovové náhradní díly
Už v minulém roce začal Mercedes-Benz vyrábět některé plastové náhradní díly pro nákladní auta pomocí 3D tisku. Nově ale začne vyrábět 3D tiskem i kovové náhradní díly jako je např. kryt termostatu starších vozů Unimog.
3D tisk se využívá pro nejrůznější účely, automobilky jej např. chtějí použít pro výrobu některých náhradních dílů, které nejsou často potřeba a výroba klasickými metodami je příliš drahá (např. pro starší auta, omezené série a podobně). V minulém roce takto začal Mercedes-Benz vyrábět některé plastové náhradní díly pro svá nákladní auta. Některé díly jsou potřeba spíše zřídka a jejich výroba nebo distribuce se vůbec nevyplatí, což se promítá do zbytečně vysokých cen dílů. Proto je jednodušší na základě digitálního návrhu vyrobit tyto díly lokálně na základě poptávky 3D tiskem, což ušetří dopravní náklady i nutnost mít speciální nástroje pro výrobu specifických dílů.
 
Kovové díly vyrobené 3D tiskem
 
Mercedes-Benz Trucks ale nezůstal jen u plastových dílů a nyní se mu úspěšně podařilo pomocí 3D tisku vyrobit vysoce kvalitní díly i z kovu. Ty by měly mít kvalitativní úroveň původních dílů, přestože je jejich výrobní postup odlišný. Prvním takovým dílem byl kovový kryt termostatu používaný u starších nákladních aut Mercedes-Benz a řady Unimog.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama