reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Měsíc nejspíše míval pod povrchem oceán magmatu

8.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Měsíc nejspíše míval pod povrchem oceán magmatu
Měsíc je dnes kus mrtvé skály, která nemá vlastní atmosféru, tedy téměř, je geologicky bez života a také nemá vlastní magnetické pole. Vzorky přinesené díky misím Apollo však ukázaly, že kdysi magnetické pole měl, ale nebylo jasné, díky čemu.
Magnetické pole Země nás chrání před jinak životadárným slunečním zářením a už dlouho víme, že za ně vděčíme roztavenému zemskému jádru. Geologicky mrtvé planety či měsíce tak nic takového mít nemohou, a tak ani dávno vychladlý Měsíc. Americké mise Apollo však umožnily blízko studovat vzorky měsíční horniny, které ukázaly, že Měsíc kdysi vlastní magnetické pole měl. Vědci si přitom nebyli jistí tím, jak to bylo tvořeno, ale nyní si začali dávat celou skládačku dohromady. Meziuniverzitní tým amerických vědců tvrdí, že Měsíc měl kdysi svůj plášť tvořen celým oceánem magmatu.
 

Země má tak své roztavené jádro, a tak bylo logické uvažovat o tom, že i Měsíc měl podobné, které tvořilo jeho magnetické pole, ale tomu vůbec neodpovídaly právě zkoumané vzorky. Problém je ten, že jádro Měsíce je moc malé na to, aby mohlo vytvořit tak silné pole, na něž dané vzorky ukazovaly. Vedle toho prozradily ještě to, že silné magnetické pole Měsíce existovalo ještě asi před 3,5 miliardami let a od té doby se jeho intenzita postupně snižovala až zmizelo. Dnes na Měsíci magnetismus existuje, ale pouze díky jistým prvkům v jeho kůře, takže o globálním poli se vůbec nedá mluvit. 
 
 
Vědci se přitom nevzdali možnosti, že pole bylo vytvořeno pouze jádrem, ale žádný z vytvořených modelů nefungoval, a tak na to museli jít jinak. Zkusili nechat roztavit celý plášť, čili část mezi jádrem a kůrou, která už měla dostatečný objem a byla také blízko povrchu, takže mohla vytvořit pole, jehož němými svědky jsou nasbírané vzorky.
 
Takový model jim tak přesně odpovídal a navíc vysvětluje i to, proč Měsíc tak rychle vychladl a ztratil své pole. Stále jde ale jen o předpoklad založený na počítačových modelech, ale další informace by mohlo poskytnout zkoumání magnetismu měsíčních hornin a úplně nejlepší by bylo přímé vyšetření měsíčního pláště. To by mohlo snad někdy dopadnout, když už byl ohlášen "návrat na Měsíc". 
 


reklama