reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta uvede headset Quest 3 pro smíšenou realitu, zlevňuje Quest 2

5.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Meta uvede headset Quest 3 pro smíšenou realitu, zlevňuje Quest 2
Meta připravuje nový headset Quest 3 pro smíšenou realitu. Nyní poodhalila střípky o tom, jak bude novinka vypadat. Spolu s tím došlo ke zlevnění nynější generace Quest 2 v obou paměťových konfiguracích.
Společnost Meta je hlavním propagátorem virtuální (VR) a smíšené reality (MR) a nyní poodhalila připravovaný headset Quest 3, který bude určen pro obě. Novinka je totiž vybavena kamerami, takže dokáže zobrazovat nejen plně virtuální svět, ale také využít kamery a do existujícího světa snímaného digitálně zasazovat nové virtuální objekty. Quest 3 má přinést vyšší rozlišení i vyšší výkon. Nová generace Snapdragonu (patrně půjde o model XR3) má v GPU oblasti nabídnout 2násobný výkon proti předchozímu Snapdragonu XR2.
 
Meta Quest 3
 
Má o 40 % tenčí optický profil a nové ovladače Touch Plus s haptikou TruTouch. Už od výroby bude podporováno sledování rukou, takže ovládání je možné i pomocí gest bez ovladačů díky technologii Direct Touch. Ta umožňuje rukám interakci s virtuálními objekty. Quest 3 je kompatibilní s 500 VR hrami, které jsou dostupné pro Quest 2 a předpokládá se, že do uvedení novinky na podzim (27. září) se ještě objeví několik nových titulů pro VR i MR.
 
Meta Quest 3
 
Meta Quest 3 bude stát 499,99 USD za 128GB verzi, nicméně objeví se také varianta s větší kapacitou paměti. Už od 4. června byla snížena cena headsetu Quest 2. 128GB verze zlevnila o 100 USD na 299,99 USD, zde je ale nutno říci, že se v podstatě jen vrátila na cenu, kterou měla před zdražením.
 
Meta Quest 3
 
256GB verze je na tom lépe. Ta v minulosti stála 399,99 USD, později byla zdražena na 499,99 USD, aby se nedávno asi čtvrt roku po uvedení Quest Pro snížila na 429,99 USD. Nyní se snižuje o dalších 80 USD na 349,99 USD. Meta také slíbila upgrade firmwaru těchto starších modelů, kde se má o 26 % zvýšit výkon CPU u Questu 2 i Questu Pro. V případě GPU se má výkon navýšit o 19 % pro Quest 2 a 11 % pro Quest Pro.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama