reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Metacritic zaplavován falešnými pozitivními recenzemi nového Assassin's Creed

2.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Metacritic zaplavován falešnými pozitivními recenzemi nového Assassin's Creed
Uživatelské hodnocení produktů na serverech jako Steam či Metacritic je stále více zaplavováno tím, co můžeme označit jako spam či bombing. Nyní se můžeme podívat na to, jak Metacritic zaplavují nejen falešná pozitivní hodnocení novinky od Ubisoftu.
Assassin's Creed Origins v PC verzi se právě i na serveru Metacritic aktuálně potýká s následky rozhodnutí vývojářů vedle Denuva využít jako DRM ochranu navíc ještě VMProtect. To má i na poměrně silných strojích se čtyřjádrovými procesory přinést neobvykle vysokou zátěž, což zvyšuje spotřebu a snižuje plynulost hry. Lidé jsou pochopitelně naštvaní, protože jsou trestáni za ty všechny ostatní, kteří by si hru nejraději "upirátili". Dávají to tak najevo velice nízkým nebo spíše rovnou nulovým počtem bodů, kvůli čemuž se celkové hodnocení PC verze na Metacritic povážlivě snížilo. Podobné je to také na Steamu. 
 
 
Pak je tu ovšem také protiváha, která se však netýká PC verze, ale konzolových verzí, kde můžeme najít hodnocení, jako jsou tato: 
 
 
Je tak naprosto zřejmé, že jde o snadno zjistitelný spamming, který má za úkol zvýšit celkové hodnocení hry ze strany uživatelů, takže na jednu stranu tu máme bombing nespokojených PC uživatelů, s čímž ale lze sympatizovat a na druhou stranu tu máme velice průhledný pokus o zvýšení hodnocení a zde není tak úplně jasné, kdo za tím stojí a jaký má motiv. Bylo by snadné z toho obvinit samotné vývojáře či distributory, ale nakonec to může být zcela jinak, takže kdo ví. 
 
 
Redaktor serveru techPowerUp zmiňuje také všemožné čínské "recenzentské farmy", které mají jediný účel, a to hromadně ovlivňovat online hodnocení produktů. Spoluzakladatel Metacritic Marc Doyle k tomu řekl, že takovýto případ na jeho serveru není častý a týká se to asi 2 až 3 her v jednom roce. Pokud je něco takového zjištěno, recenze jsou mazány a příslušné účty rušeny, z nichž mnohé jsou využity pouze pro vytvoření jednoho jediného hodnocení. Pokusy o ovlivnění hodnocení na Metacritic tak zatím nejsou moc sofistikované, však by bylo daleko lepší opakovaně využívat reálně nazvané účty a slovní hodnocení upravovat, ale i právě to se možná děje. 
 
Zdroj: Metacritic


reklama