reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Metro to schytává na Steamu, vývojář z 4A Games reaguje

4.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Metro to schytává na Steamu, vývojář z 4A Games reaguje
Uživatelé Steamu zareagovali na náhlý odchod vydavatelů titulu Metro Exodus na konkurenční Epic Games Store dle očekávání. Spustili tzv. review bombing, čili účelové negativní hodnocení, na které už stačil reagovat člověk z 4A Games. 
Dalo by se říci, že negativní postoj řady uživatelů Steamu je pochopitelný, protože ti třeba nemají dosud účet na Epic Games Store a nechtějí si do PC instalovat dalšího klienta a dále kouskovat svou herní knihovnu. Takový je ale vývoj, Steam ztrácí svou dominanci a je třeba se připravit na to, že se mohou objevit i další obchody a přinejmenším právě s platformou firmy Epic je třeba počítat do budoucna. 
 
 
4A Games se rozhodli, že přejdou právě exkluzivně do obchodu Epic, což bylo oznámeno náhle a s okamžitou platností, takže jsme neměli žádnou možnost si pod tlakem tohoto rozhodnutí ještě předobjednat Metro Exodus na Steamu. Tato hra nakonec na Steamu bude i včetně DLC, ale právě jen pro ty zákazníky, kteří si ji stačili objednat a zaplatit ještě před přechodem autorů na konkurenční platformu. Nicméně prý bude nutné i tak Metro spouštět prostřednictvím klienta Epic, což už zcela v pořádku není. 
 
Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, začal review bombing. Ten se samozřejmě nemůže týkat samotného Metra Exodus, když ten ještě nevyšel, ale jsou tu starší tituly jako Metro 2033 a Metro: Last Light, na něž se lidé zaměřili. Za povšimnutí stojí, že se ve zvýšené míře objevily také pozitivní ohlasy, takže lidé rozhodnutí 4A Games také vítají, ale takových je mnohem méně. 
 
Vedle toho proběhl i konflikt na ruských fórech Gameinator, kde měl jistý scynet, pravěpodobně z týmu 4A Games, vyjádřit zklamání právě z review bombingu a především pohrozit, že pokud to bude pokračovat, v krajním případě už žádná další hra série Metro pro PC nevyjde, ale bude pouze pro konzole. Nedá se vůbec říci, že by tento člověk mluvil za vydavatele, ale přinejmenším dokázal přilít olej do ohně a skutečně to vypadá, že je jedním z vývojářů. A co sděluje nespokojencům? 
 
Především přiznává, že stažení hry ze Steamu bylo podezřelé a nikdo před 4A Games to neudělal tak náhle. Na druhou stranu nemůže souhlasit s reakcemi některých, kteří vyzývají k tomu, aby si lidé hru stahovali jako pirátskou verzi z torrentů. Rozčiluje jej, že vývojáři se snažili roky pracovat na hře a hráči nemohou věnovat dvě minuty času pro instalaci nového herního klienta. I kvůli tomu se necítí nijak zavázán se zodpovídat takovým lidem. 
 
Poté je tu pasáž o tom, že pokud bude PC komunita hru bojkotovat, nemusela by se dalšího dílu dočkat. Bude mu sice líto oddaných fanoušků, ale nezmění to nic na potřebě uznání hodnoty práce celého studia. Nakonec uvedl, že se snaží tvořit hru především sám pro sebe tak, aby se jemu samotnému líbila. Nespokojenci tu budou vždy. 
 
V tomto vyjádření ovšem najdeme také útok na nespokojené lidi, kteří prý nevědí, o čem mluví a kteří by nebyli schopni udělat ani kousek práce, již mají za sebou vývojáři Metra. Čiší z toho hněv namířený především proti těm, kteří se nedokázali povznést nad rozhodnutí vývojářů, jež konec konců neznamená téměř nic a především jim do toho nikdo nemá co mluvit. Na druhou stranu ani narážky ze strany vývojáře ničemu nepomohou a on samotný by mohl pochopit, jak to v disciplíně moderního "internetového hatingu" chodí a že celoplošný bojkot Metra Exodus skutečně nehrozí. Za pár dní bude po všem a lidé se soustředí spíše na samotnou hru, než na to, jestli ne na Steamu, nebo na platformě Epic, zvláště když Steam už dávno potřeboval takovýto budíček, aby se probudil z letargie.
 


reklama