reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron obviňuje Čínu z pokusu o krádež jeho tajemství

28.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Micron obviňuje Čínu z pokusu o krádež jeho tajemství
Micron se dle svého vlastního vyjádření málem stal obětí čínské průmyslové špionáže, která se zaměřila na jeho duševní vlastnictví prostřednictvím Fujian Jinhua Integrated Circuit Company i tchaj-wanské UMC. Souvisí to s vyšetřováním paměťového kartelu?
Jak dobře víme, velkým výrobcům DRAM a firmu Micron nevyjímaje, v Číně hrozí obrovské pokuty za údajné vytvoření kartelu, jehož následky jsme měli pocítit dlouhodobým růstem cen pamětí DDR4 RAM a jiných. Na druhé straně je zase společnost Micron, která Čínu obviňuje z pokusu krádeže jejího duševního vlastnictví, a to prostřednictvím čínské Fujian Jinhua Integrated Circuit Company a tchaj-wanské United Microelectronics Corporation (UMC). 
 
 
Mělo jít o podobnou nekalost, jako měla provést Yangtze Memory Technology Company (YMTC), která nyní dle The New York Times staví čipy, jež jsou pozoruhodně podobné čipům od Samsungu. 
 
Je také dobře známo, že Čína se aktuálně velice snaží, aby odstartovala svou produkci pamětí RAM, jež je aktuálně zanedbatelná. Jde o aktivitu v rámci iniciativy Made in China 2025 a opravdu bychom se nedivili, kdyby se čínské firmy snažily zajistit si výhodu za každou cenu. Především s ohledem na výrobní procesy jsou čínské firmy zoufale pozadu a přinejlepším nabízejí 28nm technologii, zatímco takové TSMC už začalo vyrábět 7nm čipy, takže je alespoň o dvě generace napřed. Jde přitom o generace, v jejichž případě už byl vývoj velice nákladný a složitý. 
 
Na jedné straně tu tak máme Micron, který se dle svých slov brání čínské průmyslové špionáži a na druhé straně je tu Čína, která jej chce potrestat za údajný kartel. Může nás tak napadnout, zda zde není nějaká souvislost, ovšem Čína jednak vedle Micronu viní i firmy SK Hynix a Samsung, ostatně kartel si jedna společnost vytvoří těžko. A potom byly tyto tři firmy obviněny také na půdě USA. 
 
A jak vůbec Micron o dané špionáži ví? Firmy UMC a Fujian si totiž pozvaly jeho zaměstnance ohledně případné akviziční nabídky a ti si měli s sebou vzít jisté materiály. Rozhovory byly neúspěšné, a to zřejmě záměrně. Poté tyto společnosti zkusily přetáhnout zaměstnance z Micronu a použily při tom kódové názvy produktů, o nichž se nemohly dozvědět z jiných než tajných zdrojů. Na tchaj-wanu odstartovalo v UMC vyšetřování, které odhalilo důkazy o průmyslové špionáži, ovšem Micron si tím přivodil také protiakci. Firma Fujian jej totiž zažalovala u soudu ve své stejnojmenné domovské provincii a Micron moc nevěří tomu, že by byl tento případ posuzován nestranně. 
 
Jde o složitý a nepřehledný případ, který ale ukazuje na to, jak s rostoucími ambicemi Číny roste i nebezpečí průmyslové špionáže. 
 


reklama