reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft popisuje chystaný Windows Sandbox

19.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft popisuje chystaný Windows Sandbox
Už v srpnu se objevily první známky toho, že si Microsoft připravuje pro Windows 10 sandbox, v němž si budeme moci zkoušet různé věci, které bychom si do hlavního systému nepustili. Nyní nám toto karanténní prostředí Microsoft přibližuje na svém blogu. 
Windows Sandbox byl zmíněn už v létě na oficiálních stránkách Microsoft Feedback Hubu, ovšem dané informace byly urychleně odstraněny poté, co si jich veřejnost všimla. Tehdy jsme ještě mluvili o funkci InPrivate Desktop, která bude vyžadovat Windows 10 Enterprise a také hardware s jistou minimální konfigurací. 
 
 
Nyní Microsoft na svém bloku k Windows Kernel Internals zveřejnil nový příspěvek popisující "nové odlehčené desktopové prostředí navržené pro bezpečné spouštění aplikací v izolaci", čili prostě a jednoduše sandbox. Ten by měl být už téměř připraven pro nasazení a už nebudeme mluvit o InPrivate Desktop, ale prostě a jednoduše o Windows Sandbox.
 
Pokud tak budeme mít pochybnosti o nějaké aplikaci, zaslané příloze nebo čemkoliv jiném, z čeho by se mohl vyklubat červ, ransomware nebo jiný malware, využijeme Windows Sandbox, v němž můžeme takový software vyzkoušet a nemusíme se obávat toho, že by pronikl do hlavního systému. A jak je vidět z obrázku nahoře, Sandbox se prostě ukáže jako virtuální systém v systému, jehož veškerá přechodně vytvořená data budou po ukončení bezpečně vymazána.
 

Windows Sandbox bude součástí systému Windows 10 Pro a Enterprise, takže si nebudeme muset nic doinstalovávat. Při každém spuštění pak získáme v podstatě čistou a zbrusu novou instalaci systému, která si do příštích instancí nebude nic přechovávat. Založená pak bude na hardwarové virtualizaci, která zajistí naprostou izolaci jádra systému, takže lze předpokládat, že bude vyžadován procesor, který takovou virtualizaci podporuje. Dále se dozvíme, že Windows Sandbox je založen na stejných technologiích jako Windows Containers, které se uplatňují v cloudu.

Nová funkce už má být k dispozici pro uživatele Windows 10 Pro či Enterprise, kteří využijí sestavení 18301 pro Insidery a to se očekává už během tohoto týdne. Lze tak očekávat, že se Sandbox dostane do velké aktualizace chystané na jaro příštího roku. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama