reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft předbíhá Apple, chvílemi je nejhodnotnější firmou

29.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft předbíhá Apple, chvílemi je nejhodnotnější firmou
Hodnota společnosti Apple šla poslední dobou hodně dolů a firma, která ještě nedávno měla hodnotu přes bilion dolarů, chvílemi ztrácela až čtvrtinu této hodnoty. Nyní o pozici jedničky soupeří s tehdy třetím Microsoftem. Ten už ji i předhání.
Počátkem srpna se společnosti Apple podařil historický milník a jako první americká společnost překonala svou hodnotou hranici jednoho bilionu dolarů. V té době byl v docela těsném závěsu Amazon a až na třetím místě se pohyboval Microsoft. Od té doby se ale mnohé změnilo. Vyhrocená situace mezi USA a Čínou má nepříznivé dopady na akciové trhy a především Apple a Amazon začaly dost ztrácet. Před pár dny to bylo o zhruba čtvrtinu méně oproti maximu, což je v tak krátkém časovém horizontu dosti citelná ztráta. V případě Applu tomu nepřidala ani informace o tom, že přestane zveřejňovat čísla prodejů iPhonů, což vyvolalo paniku. Investoři se začali bát, že se tím Apple bude v budoucnu snažit maskovat horší hospodářské výsledky.
 
Microsoft logo
 
Informace o nepříliš dobrých prodejích nových iPhonů tomu také nepřidala, zákulisně se hovoří dokonce o tom, že by měl Apple obnovit výrobu iPhonu X. Není tak divu, že hodnota akcií padala. Naproti tomu Microsoftu se hodně daří. Sice Windows 10 October 2018 Update je jeden průšvih za druhým, ale to investory tak moc nepálí. Ti spíše vidí prosperitu cloudových služeb. Zatímco Amazonu a Applu tak hodnoty akcií spadly a nyní jsou asi o 20 % níže než v maximu, u Microsoftu proti jeho historickému maximum hovoříme o propadu jen v řádu jednotek procent (zhruba 4 %).
 
Společnost Amazon tak na druhé pozici Microsoft předhonil už dávno a nyní o první místo bojuje se společností Apple. V posledních dnech se mu už několikrát přiblížit a nyní jej i chvilkově poráží, vždycky ale jen na pár minut. V pravé poledne měl např. Apple hodnotu 836 miliard dolarů, Microsoft se dotáhl na 836,17 mld. USD. Pokud jde o uzavření burzy, tak tam však zatím stále vítězí Apple s 858,63 mld. USD, zatímco Microsoft skončil na 852,98 mld. USD. Pokud jde o Amazon, tak ten zakončil na 820,37 mld. USD. Alphabet (pod který spadá Google) se pak pohybuje na 756,45 mld. USD. Každopádně to vypadá, že Microsoft je pro investory pod vedením Satya Nadelly zajímavější firmou než Apple a Amazon, alespoň co se posledních měsíců týče.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama