reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft připravuje pro Windows 10 nové odlehčené jádro

29.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft připravuje pro Windows 10 nové odlehčené jádro
Nejen ve spojení se společností AMD budeme mluvit s Polarisem. Microsoft tak totiž nazývá moderní a přepracované jádro. Pro to je Polaris kódové označení a jinak budeme spíše mluvit o Windows Core OS (WCOS). O co jde?
Jde o verzi Windows, která se zbaví všeho, co bude dle Microsoftu samotného už nepotřebné a zastaralé. Připravována je přitom zvláště pro tradiční platformy, mezi něž počítáme desktopy, notebooky i počítače 2 v 1 a její úkol se zdá být jednoduchý. Chce chystém Windows 10 zbavit všeho zastaralého, co se stále používá a užírá systémové prostředky, a tedy i snižuje výdrž na baterie v případě mobilních počítačů. Jenomže co si pod tím máme představit? 
 
 
Nový operační systém bude zahrnovat CShell, chystaný univerzální shell sdílený všemi možnými zařízeními s OS Windows. Windows Shell je tak právě jeden z hlavních prvků, jehož se chce Microsoft zbavit a i když se mluví o jádru v rámci WCOS, nepůjde jen o základní a nedílné prvky systému. Microsoft chce poslat do propadliště dějin také dnešní verze aplikací Notepad či Paint, a to pochopitelně již aplikacemi založenými na UWP (Universal Windows Platform). 
 
Microsoft také již sám přiznal, že Windows 10 Mobile je mrtvá platforma, která neuspěla, ale některé nápady z ní chce přenést právě do Polarisu. Uvidíme, jaké to budou. 
 
Nové protesty by mohl vyvolat fakt, že Polaris nebude schopen nativně spouštět aplikace pro Win32 a namísto toho využije Centennial pro virtualizaci, takže tyto aplikace samozřejmě v důsledku spustit půjde. Díky tomu bude možné, aby se samotný systém zbavil Win32 komponent a byl sám o sobě odlehčený a moderní. V tomto ohledu si můžeme představit analogii v podobě starého Internet Exploreru, který zajišťuje zpětnou kompatibilitu a moderním Edge, jenž se něčím takovým už netrápí a je orientován na podporu moderních stránek a technologií. 
 
Nicméně se uvádí, že Microsoft nebude schopen odstranit všechny Win32 komponenty z Windows Core OS a je otázka, co nakonec zůstane a co půjde. Stejně tak se uvádí, že nebude existovat žádná přímá cesta pro upgrade počítače s aktuální verzí Windows 10 na nový Polaris, čili bude nutná kompletní reinstalace systému, anebo to bude možná i tak, že Polaris bude k dispozici pouze na zbrusu nových zařízeních, která s ním přijdou na trh, a to někdy v příštím roce.
 
Čuchám čuchám ARM. 
 


reklama