reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft dokončil Desktop Bridge pro W10 a staré aplikace

19.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft dokončil Desktop Bridge pro W10 a staré aplikace
Microsoft oznámil, že ukončil práce na softwaru Desktop Bridge, který poslouží k portování aplikací ze starších verzí Windows na aktuální Windows 10. Objevují se však otázky ohledně celkového výkonu softwaru.
Cíl softwaru Desktop Bridge od Microsoftu je jasný, a sice zajistit bezproblémovou funkčnost starších aplikací na moderním systému Windows 10, a to pomocí jejich portování, které by mělo být relativně snadné a rychlé. Jde přímo o portování aplikací pro platformu UWP (Universal Windows Platform), což je klíčová funkce softwaru Desktop Bridge, který ale obsahuje také další nástroje pro usnadnění života vývojářů. Mimo jiné obsahuje také linuxový bash pro Windows a také nástroj Xamarin pro sdílení kódů mezi vývojáři.





Hlavní novinkou však zůstává výsledek projektu Centennial, který se dle starších informací týkal přeportování originálních desktopových aplikací do podoby pro mobilní Windows 10. Nyní se ale mluví o portování starých desktopových aplikací do Windows UWP či Windows Server App, což má zajistit také jejich spolupráci s Cortanou, využití živých dlaždic a dalších funkcí systému Windows 10. To má vývojářům značně usnadnit jejich práci a ušetřit mnoho hodin práce a Microsoft přirozeně doufá, že díky tomu se vývojáři pustí do přeportování aplikací, na což by bez Desktop Bridge nenalezli čas a energii.

Po úspěšném přeportování bude možné danou aplikaci ihned zapsat do nabídky Windows Store, a tím pak i využít na jakémkoliv zařízení, které podporuje UWP, což technicky zahrnuje také konzoli Xbox One. Jde ale samozřejmě také o to, aby taková aplikace byla pro dané zařízení vhodná. Microsoft také zveřejnil, že pomocí Desktop Bridge už byly úspěšně portovány aplikace jako Evernote, Arduino IDE, doubleTwist, PhotoScape, Magix Movie Edit Pro, Virtual Robotics Kit, Relab, SQL Pro, Voya Media, Predicted Desire a korAccount.

Objevují se ale obavy o to, jak portování aplikací ovlivní jejich výkon, což je spojeno především s tím, že jde částečně o automatický proces s obecným zaměřením. Zatím ale nelze soudit a ostatně samotní vývojáři si mohou Desktop Bridge vyzkoušet a ověřit si, jak to jejich aplikace ovlivní, neboť tento software je již k dispozici právě na Windows Store.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama