reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft urychleně opravil kritickou chybu Internet Eploreru

24.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft urychleně opravil kritickou chybu Internet Eploreru
Internet Explorer nikdy nebyl zrovna bezpečný internetový prohlížeč. I když je doba jeho největší slávy dávno u konce, stále ho používá část uživatelů. Pro ty přináší Microsoft urychlenou aktualizaci, která řeší závažnou bezpečnostní chybu.
Většina lidí (přes 67 %) dnes na desktopu k prohlížení internetu využívá browser Google Chrome. Někdejší jednička v podobě Internet Exploreru je už na zlomku někdejších čísel, nicméně stále ho používá 7,5 % lidí, což mu stačí k dosažení třetí příčky (druhý je Firefox s 8,4 %). I když dnes už Microsoft propaguje svůj Edge, jenž přechází na jádro Chromium, v případě nalezení kritických chyb stále aktualizuje i původní Internet Explorer. A to se právě nyní stalo. Našla se totiž opravdu závažná chyba CVE-2019-1367, která souvisí s tím, jak IE pracuje s pamětí počítače a umožňuje útočníkovi převzít stejná práva k počítači, jaké má aktuální uživatel.
 
Microsoft Internet Explorer logo
 
To může být závažný problém především tehdy, pokud má uživatel práva administrátora. Stačí tak jen přesvědčit uživatele, aby navštívil stránku, kde bude umístěn kód zneužívající této chyby (např. zasláním odkazu na e-mail nebo jeho zobrazením v diskuzích) a může získat kontrolu nad počítačem oběti. Microsoft říká, že už i zaznamenal praktické využívání této chyby v reálném životě, a tak urychleně vydal aktualizaci Internet Exploreru mimo běžný cyklus vydávání bezpečnostních a jiných oprav. Pokud tedy Internet Explorer stále využíváte, měli byste jej aktualizovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama