reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vyvíjí Bali, projekt pro spravování i prodej osobních dat

6.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft vyvíjí Bali, projekt pro spravování i prodej osobních dat
Společnost Microsoft má podle všeho vyvíjet nový systém pro agregaci, správu i sdílení osobních dat a případně i jejich prodej dalším stranám. Tento projekt zatím nese název Bali a je v rané fázi vývoje.
Na Twitteru vyšlo najevo, že společnost Microsoft pracuje na projektu Bali, který by mohl uživatelům nabídnout správu svých osobních dat. Založen je na článku, který Microsoft Research publikoval v roce 2014. Podle webové stránky, která už byla zrušena, mělo jít o projekt jakési osobní databanky. V ní by uživatelé mohli sami spravovat i zjišťovat to, jaké osobní údaje o nich bude kdo vědět. Poněkud to tak připomíná jiný projekt Solid POD.
 
Microsoft logo
 
Tyto údaje by mělo být snadné vizualizovat, řídit práva a dokonce by projekt mohl nabízet i možnost prodávat svá osobní data. Lidé by tak mohli na údajích o své osobě i vydělávat (na základě nich se např. cílí reklama). Nejde však o zadávání osobních dat jako takových, ale především o agregaci osobních dat z těchto služeb, tedy zjištění, co tyto služby o uživatelích vlastně ví a co bylo z jejich údajů vlastně odvozeno. Projekt je jen v rané fázi, takže vůbec není jasné, kdy a zda se vůbec objeví.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama