reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mnohojádrová Core i9 rozlousknuta, nejspíše také nemají pájku

6.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Mnohojádrová Core i9 rozlousknuta, nejspíše také nemají pájku
Mohli jsme si být jisti, že někdo zkusí zbavit nové mnohojádrové procesory Core i9 heatspreaderu. Máme přitom na mysli až 18jádrové modely, přičemž účelem je podívat se i na to, co najdeme právě mezi heatspreaderem a samotným CPU.
Intel zcela jistě ví, že si vysloužil kritiku za to, že mezi heatspreader a CPU dává jen teplovodivou pastu. Čekalo se tak na to, zda s tím něco udělá alespoň v případě svých Core i9 vybavených nejvyšším počtem jader, a to 12 až 18 jader, které jsou označovány také jako HCC HEDT, čili High Core Count High-End Desktop procesory. 
 
 
Do obnažování nového HCC Core i9 se pustil jako obvykle overclocker Der8auer, který už dříve zbavil heatspreaderu Core i9 o nižším počtu jader, a nepřímo tak odhalil, že i ty využívají pouze teplovodivou pastu namísto pájky, jež zajistí mnohem lepší vedení tepla, a tedy chlazení. Můžeme tak usuzovat díky čistému vzhledu procesoru, který rozhodně nevypadá na to, že by byl poznamenaný pájkou a i z toho, že Der8auer odstranění heatspreaderu doporučuje. Ovšem to může samozřejmě vycházet i z něčeho jiného.
 
Der8auer k tomu totiž využil vlastní nástroj, jejž nabízí i ke koupi, a to Delid-Die-Mate-X, díky čemuž odhalil, že výše zobrazený Core i9-7920X má výrazně větší jádro než níže zobrazený Core i9-7900X. A jak je vidět z pozice lepidla držícího heatspreader k destičce procesoru, člověk musí být u takovéto operace velice opatrný, aby při prořezávání nepoškodil malé SMD součástky, čímž by mohl procesor zničit. 
 
 
Zatím není k dispozici obvyklé video vysvětlující podrobnosti, ale pouze uvedená fotografie zveřejněná na Facebooku, která tak má nejspíše sloužit i jako návnada pro chystaný záznam, jenž bude k vidění na YouTube. 
 
reklama