reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní Ryzen 4000 začnou nastupovat od začátku příštího roku

6.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Mobilní Ryzen 4000 začnou nastupovat od začátku příštího roku
Lisa Su potvrdila, že příští generace procesorů, a sice Ryzen 4000, se začne objevovat už brzy v příštím roce. Nicméně se tu nebudeme bavit o desktopových procesorech, jako spíše o těch mobilních. 
Jak dobře víme, APU včetně mobilních procesorů firmy AMD jsou z hlediska výrobní technologie o jeden krok za desktopovými, HEDT a serverovými procesory. To znamená, že mobilní série Ryzen 3000 je tvořena 14nm/12nm procesem a jádry Zen+, a tak lze očekávat, že nová mobilní generace Ryzen 4000 založená na Zen 2 a 7nm procesu bude představovat velice výrazné zlepšení. 
 
 
Pro AMD tak jistě půjde o velice zásadní krok i z hlediska zisku, však mobilní počítače v prodejích už dávno válcují ty stolní a AMD může oslovit mnohem více zákazníků. Později ve stejném roce se ale dočkáme také desktopových Ryzen 4000. Co ale prozradila CEO Lisa Su?
 
Ta sama potvrdila, že další generace mobilních produktů nastoupí brzy v roce 2020 a bude čítat 7nm čipy v silném portfoliu. Následovat pak bude Zen 3 (čili desktopové Ryzen 4000) a mnohé další produkty, které si AMD chystá pro příští rok. 
 
Dá se přitom říci, že na mobilní Ryzen 4000 už začátkem příštího roku uzraje čas, neboť první mobilní Ryzen 3000 byly představeny právě na začátku tohoto roku. Je ovšem jasné, že tím přijde na trh další skupina čipů, které budou vyráběny na 7nm linkách firmy TSMC, a tak můžeme jen doufat, že AMD bude mít k dispozici adekvátní podíl na výstupních kapacitách těchto linek.
 
Však v nejbližší době vstoupí na trh Ryzen 9 3950X plus nové Threadrippery, kvůli nimž bude zapotřebí ještě více 7nm čipletů, a to těch nejkvalitnějších. Chystají se také karty s Navi 14 (Radeon RX 5500) a proslýchá se také, že návrat karet GeForce RTX 2070 bude umožněn nedostatkem Radeonů RX 5700 XT a jejich rostoucí cenou. Ostatně i z jiných zpráv víme, že 7nm linky v TSMC rozhodně nezahálí. 
 
Už nyní je ale zřejmé, že i v příštím roce tu bude dost zásadních novinek a přijde i jeden historický milník, a sice první procesory vyráběné s využitím extrémní ultrafialové litografie (EUVL), na kterou se čeká v podstatě už od začátku tohoto století. Velký rok to bude i díky nástupu nové generace konzolí, pro něž AMD vytvořilo speciální APU.
 


reklama