reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla Firefox brzy přestane podporovat protokol FTP

19.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla Firefox brzy přestane podporovat protokol FTP
Autoři internetového prohlížeče Mozilla Firefox mají v plánu odstranit podporu FTP přenosů. Důvodem je nízká (v podstatě žádná) bezpečnost tohoto protokolu. S pomalým odstraňováním se začne už velmi brzy.
FTP přenosy jsou trnem v oku autorům internetového prohlížeče Mozilla Firefox. Nejsou totiž nijak šifrované, čímž zvyšují bezpečnostní rizika při jejich používání. Proto se vývojáři rozhodli, že se již brzy začne s ukončováním podpory tohoto protokolu a doporučují spíše přenášení souborů přes HTTPS. Sami říkají, že i zdrojový kód pro podporu FTP je hodně starý, těžko se udržuje, našli v něm i nějaké další chyby (kromě toho, že je nebezpečný sám o sobě už z podstaty, jak FTP funguje).
 
Mozilla Firefox logo
 
Michal Novotný z Mozilly řekl, že prvního potlačení FTP se uživatelé dočkají už ve Firefoxu 77, který vyjde v červnu 2020. Tam půjde ale jen o jeho vypnutí ve výchozím stavu. Kdo ho bude chtít zapnout zpátky, může přes "about:config" a položku "network.ftp.enabled" nastavit zpět hodnotu na "true", čímž podporu FTP opětovně aktivuje. Předpokládá se však, že počátkem příštího roku 2021 z Firefoxu úplně zmizí podpora FTP, tu už tak nebude možné aktivovat ani na vyžádání. Mozilla v tom navíc není sama, podpora FTP má totiž zmizet i z Google Chrome v81, který měl vyjít v tomto týdnu, nicméně kvůli koronaviru SARS-CoV-2 byl odložen.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama