reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla vydává Firefox 67, zrychluje a zvyšuje soukromí

22.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla vydává Firefox 67, zrychluje a zvyšuje soukromí
Nová verze internetového prohlížeče Mozilla Firefox 67 přináší opět několik zajímavých vylepšení. Vývojáři slibují další navýšení rychlosti a menší paměťovou náročnost, slibují také zvýšení soukromí a boj proti těžbě kryptoměn.
Vývojáři internetového prohlížeče Mozilla Firefox přichází s další novou verzí Firefox 67. Ta slibuje několik novinek, které by měli pomoci zvýšit zájem o tento prohlížeč a bojovat proti konkurenčnímu Google Chrome. Podle tvůrců je nynější verze o 40 až 80 % rychlejší než varianty vydané před rokem. Toho bylo nyní dosaženo i tím, že prohlížeč načítá moduly až tehdy, když ví, že je bude brzy potřebovat a pozdrží načítání, pokud nemají prioritu. Sami tvůrci Mozilly to nazývají "záměrnou prokrastinací".
 
Mozilla Firefox logo
 
Díky tomu je start rychlejší a vylepšena byla i paměťová náročnost. Firefox odkládá nepoužívané panely, pokud zbývá méně než 400 MB volné RAM. Načte je zpátky až tehdy, když je uživatel bude chtít otevřít. Podobně prohlížeč zachází i s načítáním modulů a optimalizuje ho tak, aby další načtení prohlížeče s moduly bylo rychlejší podle toho, jak je uživatel bude potřebovat.
 
Další změny byly ohlášeny už před pár týdny a o finální verze se skutečně dostaly. Konkrétně jde o systém, který zabraňuje nevyžádané těžbě kryptoměn pomocí skriptů a také funkce, která je prevencí proti vzniku digitálního otisku. I když uživatel zakáže cookies, lze jej v některých případech identifikovat pomocí některých údajů, jako jsou nejrůznější vlastnosti použitého hardwaru a softwaru. Zajímavostí je, že Firefox nyní dovoluje ukládat hesla i při anonymním prohlížení. Stejně tak v něm lze zvolit, které doplňky mohou být spuštěny a které nikoli.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama