Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI si utahuje z předraženého stojanu pro monitor Apple

9.6.2019, Jáchym Šlik, aktualita
MSI si utahuje z předraženého stojanu pro monitor Apple
Apple tento týden představil špičkový monitor Pro Display XDR, který je sám o sobě pekelně drahý. Jako příslušenství k němu nabízí ještě stojan, svou cenou převyšující některé kvalitní monitory. Není divu, že si z této novinky dělá legraci i konkurence.
Apple není levnou značkou, ale tentokrát to s cenou opravdu přehnal i na své poměry. Na vývojářské konferenci WWDC 2019 tento týden oznámil nový monitor Apple Pro Display XDR, který samotný stojí 4 999 dolarů (113 tisíc korun bez DPH). K němu ovšem americká společnost nabídne samostatně prodávaný stojan za 999 dolarů (23 000 korun). Ano, samotný stojan stojí stejně jako poměrně solidní monitor konkurence nebo nejnižší paměťová varianta iPhonu Xs. Příslušenství sice nabízí nádherný design, je vyrobeno z hliníku a využívá otočný mechanismus, který umožňuje měnit pozici monitoru do všech směrů. Ani těmito výhodami ovšem nemůže Apple obhájit astronomickou cenu.
 
 
Není divu, že na samotné keynote se Apple setkat s rozporuplnými reakcemi a příležitost k rýpnutí si nenechala ujít ani konkurence. Australská pobočka MSI vydala na sociálních sítích obrázek, který srovnává Apple Pro Stand s připravovaným monitorem MSI Prestige PS341WU. Cenový rozdíl mezi oběma produkty není zase tak závratný, ale zatímco za 999 dolarů dostanete od Applu pouze stojan, MSI vám za 1 299 dolarů nabídne celý monitor. A ne jen tak ledajaký. Prestige PS341WU je určen pro profesionály, kteří editují videa nebo jinak pracují s grafikou. Na úhlopříčce 34 palců ukrývá rozlišení 5K (konkrétně 5120 x 2160 pixelů) a využívá nano IPS panel s úpravou proti odleskům.
 
K dalším výhodám monitoru patří certifikace DisplayHDR 600 a pokrytí 98 % barevného prostoru DCI-P3, respektive 100 % sRGB. Na konkurenci přitom neztrácí ani designem, který využívá netradiční bílé provedení v kombinaci se zlatým logem výrobce. Ačkoliv máme MSI spojené hlavně s herními produkty, ve své řadě Prestige nabízí notebooky a další produkty určené pro kreativce, které se odlišují jak hardwarem, tak designem. Prestige PS341WU se začne prodávat ve třetím čtvrtletí 2019, tedy v podobný čas jako Apple Pro Display XDR, který i se stojánkem vstoupí na trh během podzimu.