reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na ISS dorazil nový robot s emoční inteligencí

9.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Na ISS dorazil nový robot s emoční inteligencí
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) získala dalšího robotického obyvatele, jímž je CIMON-2. A jak jeho název napovídá, není to první robot svého druhu. Už loni na ISS pobýval jeho předchůdce CIMON od IBM. 
Provedení nového CIMONa dvojky je ostatně velice podobné první verzi založené na technologii IBM Watson. Ta na Mezinárodní vesmírné stanici pobývala loni a také šlo o zaobleného robota s velkým displejem, na němž by většinou náčrtek lidské tváře. CIMON-2 by už měl být v této době na palubě ISS jako výsledek spolupráce mezi společnostmi Airbus, IBM a Německým leteckým a kosmickým střediskem (DLR). Astronautům bude dělat společnost, ale vedle toho jim má i šetřit čas, čili být užitečný při práci a každodenních aktivitách. 
 
 
Může například předčítat instrukce pro provádění experimentů, nahrávat video a už zvládne také vést jednoduchou konverzaci a přijímat ústní příkazy. To znamená, že jej bude možné poslat do jiné části stanice něco vyfotit a vrátit se zase zpět. 
 
Původní CIMON byl na ISS odeslán loni v létě a vydržel tam 14 měsíců, čili náhrada dorazila vcelku brzy, a to v rámci zásobovací mise společnosti SpaceX vypravené 4. prosince. IBM udává, že nový CIMON-2 se umí daleko lépe orientovat v prostoru díky ultrazvukovým senzorům a s využitím Watson Tone Analyzer dokáže i lépe rozpoznávat lidské emoce, aby mohl příslušně reagovat. Čili tento robot by mohl už z tónu našeho hlasu poznat, že o jeho společnost nestojíme a odklidit se jinam otravovat někoho jiného. 
 
IBM má také vizi, že příští verze jejich robota by mohla odhalit tzv. groupthink, čili nezdravé skupinové smýšlení. Jde o tendenci lidí spolu při konverzaci a řešení problémů souhlasit jen proto, aby nebyla narušena pohodová atmosféra. V takovém případě by se ji právě sám CIMON snažil narušit, a to svou rolí ďáblova advokáta.
 
 
K tomu by ovšem byla zapotřebí skutečně výjimečně vyspělá umělá inteligence schopná dokonale porozumět debatě a připravit vhodnou reakci. Otázka je, kdo by si nechal svůj úsudek ovlivnit poletujícím robotem, neboť zde jde o lidskou hrdost a také o to, že robot snažící se mluvit do lidské konverzace bude daleko snadněji odhalitelný než vlastní tendence s někým souhlasit i za cenu sebecenzury. 
 
CIMON-2 by už měl na ISS vydržet alespoň tři roky a jeho další verze by se už mohly vydat k Měsíci nebo i dál. 
 


reklama