reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Steamu se objevila hra tajně těžící kryptoměny

31.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Na Steamu se objevila hra tajně těžící kryptoměny
Valve ohlásilo, že nebude kontrolovat hry, které se dostanou na platformu Steam a už to nese první negativní ovoce. Objevila se zde hra Abstractism, která tajně těžila kryptoměny a nabízela falešné předměty do Team Fortress 2.
Jsou tomu necelé dva měsíce, co Valve oznámilo, že přestane kontrolovat hry, které se dostanou na platformu Steam. To pochopitelně vyvolalo obavy, že se zde objeví spousta nekvalitních titulů a možná i závadného obsahu, byť ten by i nadále odporoval podmínkám. Tak se i stalo a nedávno byla objevena hra Abstractism, která na počítačích lidí těžila kryptoměnu Monero. Antiviry hlásily, že je něco v nepořádku, hra také vykazovala nadměrné zatížení CPU i GPU, které neodpovídalo grafice hry a bylo takřka nezávislé na jeho nastavení. Autoři tak byli nařčeni z těžby kryptoměn, sváděli to ale právě na vysoké nastavení detailů a podobně.
 
Steam logo
 
V neposlední řadě byla zaznamenána i zvýšena aktivita na síti, což by mohlo být stahování blockchainu. Cryptojacking ale není jediný problém této hry. Ta také vytváří falešné předměty do jiných her, které využívají kopii ikonek, jmen i popisů skutečných předmětů z těchto her. Jediným rozdílem je jen to, že předmět je určen pro jinou hru a je třeba si dávat pozor. Byly zde k nalezení např. předměty do Team Fortress 2.
 
Díky tomu, že autoři generování předmětů podmiňovali dlouhým hraním, je zde další indicie, že jen chtěli prodloužit dobu těžby kryptoměn. První předmět padal po 15 minutách, další po 30, následně po 60 a tak dále. Aby se prodleva snížila, museli hráči hrát v pátek a poté došlo k restartování. Valve už hru i falešné předměty odstranil.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama