reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: další zpoždění startu SLS, tentokrát kvůli počasí

12.11.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA: další zpoždění startu SLS, tentokrát kvůli počasí
A je to tu zase! NASA opět oznámila odklad očekávaného startu rakety SLS. Tentokrát na vině ale nejsou technické potíže, nýbrž nepřízeň počasí. Kvůli tropické bouři byl start mise Artemis I posunut o dalších pár dní.
NASA už po mnohokráté odložila start nosné rakety Space Launch system (SLS) mise Artemis I, v rámci které má kosmická loď prozatím bez posádky provést testovací let okolo Měsíce. Podle posledních plánů se se startem rakety počítalo 14. listopadu, NASA ale raději misi posunula o dva dny na 16. listopadu. Další zpoždění Artemis I. tentokrát zapříčila tropická bouře Nicole, která trápí právě Floridu.
 
Logo vesmírného programu Artemis
 
Kvůli bouři se musela v Kennedyho vesmírném středisku na Mysu Canaveral na Floridě provést preventivní opatření. Raketa Space Launch System i kosmická loď Orion tentokrát však zůstávají na startovací rampě, protože bouře Nicole není tak silná, aby je mohla poškodit. SLS dokáže ustát vítr s rychlostí až 85 km/h a také silný déšť, protože pracovníci vesmírného střediska raketu zajistili proti vniknutí vody.
 
Pokud by ani tento terním letu SLS nevyšel, náhradní startovací okno je naplánováno na 19. listopadu. Spuštění mise 16. listopadu závisí nyní na tom, zda budou podmínky na Mysu Canaveral již dostatečně bezpečné, aby se zaměstananci NASA mohli vrátit do práce. Po odeznění tropické bouře bude nutné raketu a všechny systémy opět připravit pro blížící se start.
 


reklama