reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: raketa SLS by měla vzlétnout v listopadu a zamířit k Měsíci

15.10.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA: raketa SLS by měla vzlétnout v listopadu a zamířit k Měsíci
Kosmická agentura NASA nyní plánuje start rakety SLS v rámci mise Artemis I uskutečnit 14. listopadu. V srpnu a v zaří byly pokusy o starty ukončeny kvůli technickým závadám, které by již měly být odstraněny.
Start nosné rakety Space Launch System (SLS) byl již několikrát odložen kvůli technickým problémům. Raketa má vzlétnout v rámci programu Artemis, který má za cíl navrátit astronauty na Měsíc. Předpokládaný termín startu byl naplánován na 14. listopadu, takže možná už příští měsíc vyletí SLS společně s kosmickou lodí Orion k přirozené družici Země, přičemž tento první let Artemis I bude uskutečněn bez posádky. Astronauti se na misi k Měsíci vydají až po otestování veškerých systémů při nepilotovaném letu.
 
 
Pokud by pro misi nebyly vyhovující podmínky nebo by se objevila technická překážka, další možné termíny jsou poté 16. a 19. listopadu. Na konci srpna pokus o start SLS nevyšel kvůli problémům s motorem, zářijový start byl zrušen kvůli úniku paliva a let se neuskutečnil ani v dalším startovacím okně na konci září. Raketa a kosmická loď byly z rampy odklizeny do montážní haly.
 
Než bude raketa dopravena zpět na startovací rampu, bude podle NASA nutné provést jen minimální údržbu a přípravné práce potřebné pro plánovaný start. Inženýři opraví drobná poškození na systému tepelné ochrany, vymění nebo dobijí baterie a SLS by na rampu 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě mohla být dopravena už 4. listopadu.
 


reklama