reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA InSight poslal domů další zvuky z Marsu

4.10.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA InSight poslal domů další zvuky z Marsu
InSight přistál na Marsu už loni a nyní je jeho mise v plném proudu. Samozavrtávací sonda HP3 je stále zaseknutá, ale na řešení se pracuje a nyní tu máme něco jiného. Můžeme si poslechnout nové zvuky z Marsu. 
Abychom se také krátce podívali na to, co se děje s "krtkem" HP3, pak v jeho případě se podařilo sejmout pouzdro, aby se obsluha mohla dobře podívat, jak to vypadá. Dle očekávání se sonda zastavila v hloubce, z níž její tělo vykukuje jen asi 5 cm nad povrch. Jasně se také ukazuje, že je nakloněná a v regolitu si kolem sebe vytvořila pěkně široký důlek, kvůli čemuž se však značně sníží tření nutné pro to, aby sbíječkové rázy měly dostatečný účinek. Ukázalo se také, že se sonda pootočila kolem svislé osy, na což ukazuje její plochý kabel. 
 
 
Nedávno se Mars z našeho pohledu ocitl přímo za Sluncem, takže komunikace s ním byla znemožněna a od té doby nemáme nové zprávy. V plánu ale je využít robotickou ruku, která krtka přitlačí seshora, aby se měl o co opřít a dostal šanci překonat překážku. Je to logický postup, však ani sbíječku nenecháváme jen tak tancovat v díře. Nicméně stále není jasné, o co se sonda zasekla, takže úspěch není zdaleka jistý. 
Nyní nám ale jde o přístroj Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), který je sice primárně určen pro detekci zemětřesení či marsotřesení, jak chcete, ale dokáže zachytit i zvuky ze svého okolí, nebo spíše vibrace převoditelné na zvuky. Dříve jsme si mohli poslechnout zvuk vzniklý vibrací solárních panelů, o něž se opíral vítr. Nyní to je opět zvuk větru a navíc i pohybu robotické ruky a také pohybu mechanických částí v samotném SEIS. 
 
 
NASA JPL doporučuje, abychom si nahrávku poslechli se sluchátky, díky čemuž se prý budeme "cítit jako na Marsu". 
 
 
Robotická ruka se na nahrávce pohybuje zrovna za účelem pořizování fotografií, přičemž mechanika v seismografu zase reaguje na změny v teplotách. Ani na místě bychom ovšem nic takového neslyšeli, a to jednak kvůli velice nízkému atmosférickému tlaku a v JPL také museli 10x zvýšit frekvenci, aby zvuky dostaly do člověkem slyšitelného spektra. 
 
Ostatně není divu, když je SEIS uzpůsoben tak, aby naslouchal vibracím přicházejícím z hloubi Marsu, které mají také příliš nízkou frekvenci na to, aby byly slyšitelné. 



reklama