reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA našla na Měsíci havarovaný Beresheet

17.5.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA našla na Měsíci havarovaný Beresheet
Nedávno jsme se dozvěděli, že NASA po havárii izraelské lodi Beresheet nevzdala alespoň tu naději, že mohlo přežít zrcátko pro odrážení laserových paprsků. To s nepotvrdilo, ale konečně se našlo místo, kam loď dopadla. 
Izraelská loď Beresheet s sebou nesla mimo jiného také Lunar Retroreflector Array (LRA) pro odrážení laserových paprsků, který by se dal využít jako zařízení pro přesné měření vzdálenosti, a tedy i navigaci. Naděje, že Beresheet havarovala zrovna tak šťastně, že se LRA přitom někam odkutálel a spočinul neporušený na povrchu zrcadly směrem vzhůru, ta byla minimální. Přesto se ale po něm začalo pátrat, což tak platilo i o samotné lodi, respektive jejích troskách. 
 
 
Lidé ze SpaceIL a NASA pochopitelně věděli, kam asi tak Beresheet dopadl, neboť havaroval právě při pokusu o přistání, a tak netrvalo zase tak dlouho jej najít, ovšem my se o tom dozvídáme až nyní. Loď havarovala 11. dubna a už 22. dubna nad místem dopadu přelétla sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), která nám přinesla snímky z místa dopadu. 
 
Beresheet startoval 22. února jako sekundární náklad rakety Falcon 9 a už před prvním velkým zážehem motoru se objevil závažný problém, když tento manévr byl zhacen resetem počítače. Ten poté už fungoval v pořádku, ovšem během sestupu k měsíčnímu povrchu selhala jednotka IMU (Inertial Measurement Unit), s jejíž pomocí loď zjišťovala svou orientaci a data o pohybu v prostoru. IMU se dlouho nedařilo resetovat kvůli ztrátě spojení a když bylo vše konečně napraveno, bylo už příliš pozdě na to, aby loď dokázala zpomalit a měkce dosednout. 
 
Bylo tak zřejmé, že Beresheet havaroval v oblasti Mare Serenitatis, kde si jej také našla NASA s využitím LRO a jeho černobílých Narrow Angle Cameras (NAC). Nyní přitom stále probíhají pokusy s využitím zařízení Lunar Orbiter Laser Altimeter na palubě LRO, které zkouší hledat výše zmíněné zrcátko, takže tuto snahu NASA ještě stále nevzdala. 
 


reklama