reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lunar X Prize pokračuje, ovšem bez finanční odměny

9.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Lunar X Prize pokračuje, ovšem bez finanční odměny
Soutěž Lunar X Prize podporovaná firmou Google skončila bez vítěze, a to alespoň bez takového, který by dosáhl na hlavní finanční odměnu z celkového balíku přes 30 milionů dolarů. Samotná soutěž ale bude pokračovat.
Lunar X Prize měla skončit bez vítěze, ovšem některé soutěžící týmy už byly tak daleko, že pro ně nemělo smysl se vzdát. Žádný z nich přitom nepočítal s tím, že případná výhra v soutěži je jediná a nejvyšší meta. Spíše to pro ně měl být odrazový můstek pro další využití Měsíce nebo rovnou Sluneční soustavy, jak jsme popsali v loňském článku a řada z týmů také ve vývoji utopila více peněz, než mohla doufat, že jí výhra přinese.
Nyní už jde opět o akci samotné X Prize Foundation, která vypisuje novou soutěž se stejnými cíli, ale už bez finanční odměny. Původní Google Lunar X Prize vyžadovala, aby byl na měsíční povrch dopraven rover, ten ujel alespoň 500 metrů a třeba s využitím základnové stanice na Zemi odvysílal HD videozáznam a fotografie. Za to by první tým získal 20 milionů dolarů a druhý a třetí shodně po 5 milionech, vedle čehož tu byly i další dílčí odměny. 
 
 
Konečný termín, do kdy měly být tyto cíle uskutečněny, byl několikrát posunut a naposledy to bylo do konce letošního března. Tomu se dostal nejblíže Team Indus, který už připravil rover a zarezervoval si místo na raketě Indian Space Research Organization (ISRO). Jenomže jeho finance vyschly a Indové ztratili svou rezervaci, přičemž s nimi se chtěli svézt také Japonci (Hakuto), kteří pak zákonitě vypadli ze soutěže také. 
 
Chanda Gonzales-Mowrer z X Prize Foundation vyjádřila přesvědčen, že alespoň jeden ze známých soutěžících týmů přistane na Měsíci v blízké budoucnosti. Soutěž tak pokračuje, i když jde už "pouze" o prestiž do velké míry amatérských týmů. 
 
Dosud také nebyly zveřejněny veškeré podrobnosti týkající se znovuzrozené soutěže, takže na ty si ještě počkáme. 
 


reklama