reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA odstřelila historické odpaliště raket Space Launch Complex 17

13.7.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA odstřelila historické odpaliště raket Space Launch Complex 17
NASA se nakonec odhodlala ke kontrolovanému odstřelu obou věží na historickém odpališti raket na Cape Canaveral Air Force Station. To přitom sloužilo už od roku 1957, čili rok před tím, než samotná NASA vůbec vznikla. 
Space Launch Complex 17 (SLC-17) tvořily dvě věže označované jako 17A a 17B, které jsou již minulostí a zdemolovány byly dlouho poté, co přestaly sloužit svému účelu. První z nich se nepoužívala od roku 2009 a druhá od roku 2011 a od té doby se tak NASA rozhoupávala k jejich demolici, která poslala k zemi po sérii čtyř explozí obě struktury. Demolice přišla na 2 miliony dolarů. 
 
 
Z odpaliště SLC-17 od roku 1957 startovalo celkem 325 raket a nejdříve to byla PGM-17 Thor, první akceschopná americká balistická střela. I ukončení existence SLC-17 tak na sebe vzalo letectvo, a to konkrétně brigádní generál Wayne Monteith, velitel 45. vesmírné letky amerického letectva, který stiskl tlačítko. 
 
Z SLC-17 také startovala jiná historická zařízení, a to třeba Echo 1, první komunikační satelit, který byl umístěn na oběžnou dráhu v roce 1960. Letěl odsud také o dva roky později Telstar-1, satelit zajišťující první živé televizní spojení mezi Evropou a Spojenými státy. Později to také byla řada satelitů, jež se zapojily do globální sítě GPS. A co se týče objevování tajemství vesmíru, SLC-17 byla také využita pro vypuštění vesmírného teleskopu Kepler, kterému samotnému nyní už zvoní hrana a také je tu počátek mise roveru Opportunity, jenž dosud tvrdošíjně brázdí povrch Marsu, i když aktuálně spíše stále čeká na to, až utichne celoplanetární prachová bouře a opět se k němu dostanou životadárné sluneční paprsky. 
 
 
Uvolněný prostor na základně bude pronajat společnosti Moon Express pro komerční využití. Ta, jak její název napovídá, vyvíjí technologie pro využití Měsíce včetně lunárních přistávacích modulů. 
 
reklama