reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA představila svůj plán pro případ ohrožení asteroidem

21.6.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA představila svůj plán pro případ ohrožení asteroidem
Některé vesmírné hrozby jsou zcela reálné a v jejich případě se nemusíme ptát zda, ale kdy jim budeme muset čelit. Patří mezi ně i dopad asteroidu, na který vědci hledají lék už dlouho a NASA k tomu nyní představila svůj plán. 
Jde konkrétně o NATIONAL NEAR-EARTH OBJECT PREPAREDNESS STRATEGY AND ACTION PLAN, čili přípravu k tomu, abychom byli připraveni pro případ ohrožení nějakým vesmírným objektem, což může být vedle asteroidu také kometa. Nemusí jít přitom o kilometry velké těleso, které by dokázalo ohrozit celou planetu a život na ní. Může to být i menší asteroid, co by ke vší smůle zasáhl obydlenou oblast. 
 
 
Plán NASA počítá se zapojením mnoha amerických vládních agentur včetně FEMA či NOAA a týká se nebezpečí od NEO (Near-Earth Objects). Za ty je považováno vše, co se dostane na vzdálenost 30 milionů mil (48,3 mil. km) od planety. Nebezpečný by přitom už mohl být objekt o velikosti pár desítek metrů, jako byl třeba Čeljabinský meteor, který explodoval v atmosféře silou až 500 kilotun TNT. 
 
Čeho se tedy daný plán týká? Především volá po lepších možnostech pro hledání a sledování vesmírných těles, neboť hrozba nezachycená s dostatečným předstihem nám nenechává žádnou možnost pro její odražení. NASA samotná už od konce minulého století hledá a sleduje objekty s průměrem alespoň 1 kilometru a nyní vyzývá další agentury, aby tyto aktivity rozšířily a představily své vlastní projekty pro sledování objektů jak ze země, tak z vesmíru. 
 
Pak je tu poptávka po nových nástrojích pro modelování a předpovídání škod nastalých po dopadu asteroidu (nebo jeho explozi v atmosféře). Takové nástroje nebo jejich výsledky by měly být k dispozici všem začleněným agenturám, aby každá z nich pracovala s těmi nejpřesnějšími daty. 
 
Třetí krok již zahrnuje samotnou aktivní obranu před dopadem těles, abychom pokud možno ani neměli šanci zjistit, jak přesné ony modely jsou. Na technologiích schopných odvrátit kolizi chce NASA pracovat s Ministerstvem obrany a také s Air Force Space Command a jít směrem k vývoji prototypů. Mohlo by jít třeba o něco založené na zařízení Hammer, nukleární vesmírné lodi, která má využít svou kinetickou energii pro změnu dráhy asteroidu. I o tom ostatně je mise k asteroidu Bennu, který by byl schopen svým dopadem zařídit 1,15 gigatunovou explozi (23násobek Car-bomby), pro jehož odklonění by ale bylo zapotřebí mnoho takových "kladívek". 
 
Ve čtvrtém kroku se píše především o mezinárodní diplomacii, a to za cílem zvednout povědomí o dané hrozbě a vylepšit spolupráci s ostatními vládami na tom, aby se začaly více podílet na detekci vesmírných těles a vývoji obranných technologií. Poslední krok už se týká jen toho, co můžeme dělat, pokud v našich schopnostech nebude zamezit dopadu asteroidu, nebo na to jednoduše už nebude čas. Zde už tak jde pouze o to, co NASA a FEMA mohou dělat pro zajištění co nejefektivnějších záchranných operací a minimalizaci škod. 
 
Celá zpráva je volně k dispozici na webu Bílého domu


reklama