reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA se SpaceX posunují první test lodi Dragon určené pro posádku

12.12.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA se SpaceX posunují první test lodi Dragon určené pro posádku
Vůbec první test lodi Crew Dragon, který proběhne ještě bez lidské posádky, se odsouvá z naplánovaného data 7. ledna 2019. Naštěstí to nebude dlouhé zdržení a samotná NASA ani nemluví o zdržení, ale o úpravě. 
Termín pro Demo-1 byl tedy dle NASA upraven, a to ze 7. ledna na 17. ledna 2019, kdy má poprvé startovat loď Dragon-2, a to nejdříve bez posádky. Samozřejmě však platí, že i když při tomto testu (snad) nikdo nemůže zemřít, jde o velice důležitou zkoušku, která určí, zda v dubnu příštího roku skutečně v další lodi Dragon-2 poletí do vesmíru astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley (Demo-2). 
 
 
Lednový test tak musí být pro SpaceX a její Dragon-2 bezchybný, abychom se v dubnu podívali, jako Falcon 9 poprvé vynáší do vesmíru lidi a SpaceX začala už od září 2019 s pravidelnými lety na ISS. Však CST-100 Starliner potkala naoko jen menší závada s únikem paliva a ve výsledku byl program této lodi pozdržen o několik měsíců, díky čemuž právě SpaceX dostalo svou šanci.   
 
Kathy Lueders z NASA Commercial Crew Program uvedla, že v tomto případě není rozhodující datum, ale data. Tedy ne data jako množné číslo slova datum, ale informace. Lze si představit, že jde o informace týkající se předletových testů a následně toho, jak se Dragon-2 bude chovat, čili o telemetrii celého zkušebního letu. 
 
Nicméně NASA přeci jen je v časové tísni vzhledem k tomu, že právě ke konci příštího roku proběhne poslední let amerických astronautů v Sojuzu a poté už by neměla jak se k ISS dostat. Takže nejpozději v roce 2020 potřebuje náhradu, kterou sama mít nebude, takže to bude buď SpaceX a/nebo Boeing. 
 
Během letu naplánovaného již na 17. ledna se bude sledovat především výkon rakety Falcon 9, stav lodi Dragon-2, jak se předvede automatický dokovací systém a samozřejmě se NASA zaměří také na přistání. . V rámci dalšího testu ještě SpaceX předvede, jak funguje její nouzový systém, který má za úkol loď s astronauty v případě potíží dostat co nejrychleji a co nejdále od rakety. Podobný systém zachránil i astronauty, kteří letos startovali k ISS v Sojuzu, když do rakety narazil špatně odhozený pomocný motor, jak je dobře vidět na následujícím videu (čas 1:20).
 
 
Pokud jde o důvod odsunutí startu Demo-1, uvedeno bylo pouze to, že to umožní návrat Dragonu ze 16. zásobovací mise k ISS.
 


reklama