reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA tvoří finální plány mise na asteroid Psyche v roce 2022

14.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA tvoří finální plány mise na asteroid Psyche v roce 2022
Asteroid Psyche je zajímavým potenciálním zdrojem surovin, ale také přínosným objektem k věděckému zkoumání. NASA tedy tvoří finální plány své mise na asteroid Psyche, protože by měla odstartovat už v roce 2022. 
Už v příštím desetiletí bychom se toho mohli dozvědět víc o jednom z nejzajímavějších známých asteroidů - o Psyche. Materiál, který tento asteroid tvoří, je odhadován především na železo a nikl. Jako zdroj surovin má tedy Psyche velmi vysokou hodnotu. 
 
NASA se připravuje na fázi finálního designu a následné výroby sondy a kosmické lodi Psyche, která bude mít za úkol prozkoumání kovového asteroidu. To znamená, že celý tým zabývající se touto misí začne nyní vytvářet detailní návrhy kosmické lodi a plány celé vesmírné vědecké mise. Následovat bude montáž kosmického plavidla a jeho testování. 
 
Asteroidy bohaté na kovy nemají ve Sluneční soustavě největší zastoupení. Proto se na Psyche upínají zraky vědců a vzbuzuje otázky. Vědci se domnívají, že by mohl být železo-niklovým jádrem nějaké rané planety o velikosti Marsu, která ztratila své vnější vrstvy v důsledku nejrůznějších kolizí a bombardování miliardy let zpátky. 
 
 
Mise na Psyche má zahrnovat například měření magnetického pole asteroidu a také pořízení fotografií ve vysokém rozlišení, které by mohly vědcům pomoct rozlišit mezi jeho kovovými a silikátovými složkami. NASA zde také hodlá testovat novou laserovou komunikační technologii nazvanou Deep Space Optical Communications, která by měla přenášet data rychlostí nejméně 10× větší než konvenční systémy. 
 
Výzkumníci z NASA si od mise na asteroid slibují, že odhalí jeho stáří a také že nahlédnou kousek za oponu rané Sluneční soustavy. Data odeslaná zpět na Zemi by měla pomoct s porozuměním formovaní planet a také zjistit něco dalšího o tom, jak vznikla samotná Země. 
 
Kosmická loď k misi na asteroid Psyche by mohla být vypuštěna už v srpnu roku 2022, proletět okolo Marsu by měla v roce 2023 a ke svému cíli a objektu zkoumání by mělo vesmírné plavidlo dorazit 31. ledna 2026. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama