reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Návrh zákona v USA bude zkoumat, zda jsou loot boxy hazard

29.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Návrh zákona v USA bude zkoumat, zda jsou loot boxy hazard
Loot boxy se dostaly do americké politiky, a to nejdříve na popud hawajského poslance a nyní se k němu přidal i senátor. Bude se tak zkoumat, zda představují hazard a pokud ano, jak by měly a mohly být regulovány. 
Chris Lee, poslanec státu Havaj už minulý rok započal tažení proti loot boxům s tím, že představují riziko pro mladistvé i peněženky jejich rodičů. Nyní se k němu přidává senátor Kevin Ranker, který už představil návrh zákona. Ten bude v prvé řadě zkoumat, zda je mezi loot boxy a hazardem nějaká spojitost a pak až bude případně řešit možnosti regulace. 
 
 
Samotné diskuze o povaze loot boxů či mikrotransakcí obecně už probíhaly dávno před tím a výsledky jsou značně nejednotné. Objevoval se především takový názor, že nemůže jít o hazard v pravém slova smyslu, protože za své peníze vždy něco získáme. Dá se ale předpokládat, že lidé bojující proti loot boxům se zaměří především na psychologické a ekonomické dopady na děti a jejich rodiče. Půjde jim tak o to, zda loot boxy dokáží vytvořit závislost se všemi jejími možnými projevy. 
 
Už víme to, že loot boxy obvykle nespadají dle platných legislativ Nového Zélandu či Velké Británie do stejné kategorie jako hazard a v USA se o tom teprve rozhodne. Právě toto rozhodnutí zásadně ovlivní úspěch či neúspěch iniciativy Chrise Leeho a Kevina Rankera. 
 
Ti tak brojí už dnes a Ranker využívá podobnou rétoriku jako Lee, a sice že "není akceptovatelné nechat naše děti vystavené takovému bezohlednému hazardu ve hrách s tancujícími králíčky nebo čím". Celá kontroverze sice odstartovala hrou Star Wars Battlefront II, kde narazíme spíše na hopkajícího Darth Vadera, ale o nějakou faktickou přesnost už v tomto stavu věcí moc nejde. Uvidíme, zda argument ohledně ochrany dětí v USA zabere, nebo ne. 
 
Pak tu máme ještě Belgii, o níž se ví, že řeší stejné problém a tam také ještě nepadlo rozhodnutí o tom, zda loot boxy jsou hazard, nebo ne. Ministr spravedlnosti Koen Geens už ale uvedl, že loot boxy jsou "ohrožením pro duševní zdraví dětí" a vyzval k zákazu. 
 
Máme tu tak v první řadě otázku, zda se někde vůbec přistoupí k regulaci loot boxů a pak budeme až možná řešit, v jaké podobě přijde. Pochopitelně se pak objeví obavy o to, aby nepřinesla více problémů než řešení a také jde o to, že tvůrci her jsou přirozeně velice kreativní lidé, kteří mohou i v takovém případě přijít na nové kreativní řešení, jak z lidí dále a dle zákona tahat peníze. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama