reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek pamětí DDR4 má přejít v nadbytek, ale co ceny?

27.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek pamětí DDR4 má přejít v nadbytek, ale co ceny?
Ceny pamětí DRAM jsou dlouhodobě problém, ale už by nemuselo trvat dlouho, aby byl vyřešen, a to prostě tak, že jich na trhu bude opět nadbytek. Dle Digitimes o tom mluví zdroje přímo z průmyslu. 
Pokud se podíváme na ceny modulů DRAM s paměťmi DDR4 na našem trhu, zpravidla už nenajdeme známky zdražování a naopak jsou už první náznaky toho, že jejich cena půjde dolů. Ještě to není tak očividné jako na západních trzích, kde už je pokles cen v řadě případů zcela zřejmý, ale tomu se nelze divit. Náš trh obvykle reaguje se zpožděním. Co ale k tomu může říci server Digitimes?
 
 
Ceny pamětí DRAM byly vedle cen grafických karet v závěru minulého roku a v první polovině tohoto velký problém, přičemž vysoké ceny pamětí samotných musíme snášet už od roku 2016. 
 
Tchaj-wanský server Digitimes uvádí, že se v dohledné době může projevit posílení výroby, což nedávno provedla především americká společnost Micron Technology a vedle toho se má už brzy spustit komerční produkce čínských továren firem Fujian Jin Hua Integrated Circuit a Innotron Memory. To může vést k tomu, že nabídka na trhu už bude vyšší než poptávka, a ceny tak nevyhnutelně půjdou dolů.
 
V reakci na to mají také společnosti Samsung Electronics a SK Hynix, čili vedle Micronu největší světoví výrobci DRAM, změnit svou obchodní strategii. Obě firmy totiž dříve ohlásily navyšování výroby pamětí DRAM, ale už nyní prý váhají a vypadá to, že zrovna Samsung bude raději už investovat do LPDDR5. 
 
Trh s paměťmi DRAM má v tomto roce dosáhnout svého novodobého vrcholu s celkovou hodnotou 104 miliard dolarů a v dalších dvou letech má klesat o 1,8 a 2,6 procent. O své prvenství největšího konzumenta DRAM mají také přijít chytré telefony, aby je nahradily automobily. A zvláště agresivní má být Micron, jenž se ještě teprve chystá rozšiřovat podporu 1Xnm pamětí ve svých tchaj-wanských továrnách (ještě letos) a už dnes krade Samsungu podíl na trhu, když ten se z rekordního podílu 50,2% propadl na 44,4 % právě ve prospěch Micronu. 
 
Čínští výrobci budou pochopitelně vedle silné trojky jen muší váhy, ale i pro jejich 2Xnm či 3Xnm paměti se najde odbyt, který uleví poptávce po jiných pamětech. Čína také nedávno neváhala sáhnout k zákazu prodeje jistých produktů Micronu, což lze vidět jako odvetu za obvinění z průmyslové špionáže a je zřejmé, že právě Čína si hodlá vybudovat svůj paměťový průmysl stůj co stůj. Ostatně zrovna společnost Innotron na tom zřejmě není s vyspělostí svých produktů zrovna špatně, když už představila vzorky 19nm pamětí DDR4 s kapacitou 8 Gb a chce je ve velkém vyrábět právě od příštího roku. 
 
My můžeme doufat především v to, že ceny modulů DRAM půjdou co nejdříve dolů, ale s ohledem na ceny SSD a stav trhu s grafickými kartami to vypadá, že výhledově opět nastane vhodná doba k upgradu. 
 
 
Zdroj: Digitimes


reklama