reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek procesorů Intel se plně projevuje, ceny stoupají

13.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek procesorů Intel se plně projevuje, ceny stoupají
Už na jaře se ukázaly první projevy nedostatku procesorů Intel tvořených 14nm procesem, a především pak Coffee Lake. Ty ale byly velice plíživé, takže těžko pozorovatelné, ovšem nyní už jsou změny v cenách velice prudké. 
Na první pohled je vidět, že se v Intelu něco děje. Ceny procesorů AMD Ryzen jsou od jara stále stejné, nebo se jen mírně mění, ale zvláště průměrné ceny procesorů Intel Core stoupaly. Nejdříve jen mírně, ale v posledních dnech už prudce. Například Core i5-8400, oblíbený šestijádrový procesor, měl ještě minulý týden průměrnou cenu 5000 Kč, dnes už je to 6000 Kč.
Nejlepší zpráva na tom je ta, že se dají najít obchody, kde tyto procesory ještě nezdražily, takže pokud plánujete upgrade a jste rozhodnuti pro Intel, bude lepší jednat velice rychle, pokud tedy už rovnou nečekáte na osmijádrové Coffee Lake. Pokud jde ale o šestijádrový Core i7-8700K, v jeho případě už výrazně vzrostla i minimální cena. 
 
 
 
Společnost Trendforce také už ohlásila, že musela změnit své odhady ohledně prodejů mobilních počítačů s procesory Whiskey Lake. Jak sama píše: "Intel původně plánoval začít s masovou výrobou Whiskey Lake v 3. kvartálu 2018, v němž byl trh s notebooky ve své velice čilé sezóně. Ovšem nyní OEM výrobci shledávají, že Whiskey Lake je nedostatek, což narušuje jejich plány pro druhou polovinu roku." Očekává se také, že tento fakt ovlivní celý trh s paměťmi, což by ale mohla být pro nás dobrá zpráva, neboť jejich ceny by mohly klesat, ale především by z toho všeho měla mít radost společnost AMD. 
 
Trendforce také uvádí, že tento problém se týká jak nových procesorů či obecně produktů, tak již starších a zavedených a mluví o 5% rozdílu mezi zásobami procesorů a poptávkou po nich, která v září může narůst až na 10 %. 
 
Ale co na to samotný Intel? Od toho se toho moc nedozvíme a jeho nástupce uvádí pouze to, že firma dodržuje svůj plán dodat nové Core U-series 8. generace během tohoto podzimu svým OEM zákazníkům a prioritizuje výrobu procesorů Xeon a Core na základě silné poptávky. Takže dle Intelu se prostě nic neděje.
 


reklama