reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejen World of Warcraft bude moci běžet pod Windows 7 s DirectX 12

26.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Nejen World of Warcraft bude moci běžet pod Windows 7 s DirectX 12
Microsoft říkal naprosto jasně, že DirectX 12 budou fungovat pouze pod Windows 10 a ne pod staršími systémy. Nicméně na jaře jsme se dozvěděli o tom, že tu bude alespoň jedna výjimka, a to World of Warcraft a nyní je jasné, že nebude jediná.
World of Warcraft nabízí podporu DirectX 12 pod Windows 7 už od letošního jara, a to nejspíše kvůli čínskému trhu, kde je tato hra velice oblíbená, přičemž jde také o to, že podpora DX12 ze strany firmy Blizzard přinesla nezanedbatelný nárůst výkonu. Pandořina skříňka tak už byla dávno otevřena a nyní se nemůžeme divit, že mají následovat i další hry, protože když může Blizzard, proč by nemohli i ostatní?
 
 
Microsoft k tomu píše, že podpora WoW na Windows 7 s DirectX 12 byla přijata herní komunitou velice vřele, a tak byla navázána spolupráce s dalšími studii s cílem zprovoznit takto další hry. Microsoft tak už dal dohromady materiály, které vývojáře k danému cíli nasměrují a také hned zprvu poskytnou důležité informace o tom, jak složité vůbec je zprovoznit podporu DX12 na starším OS. 
 
Prozatím také Microsoft naportoval do Windows 7 jen D3D12 runtime, kvůli čemuž je nutné, aby vývojáři zasáhli do kódu svých her, neboť grafické jádro staršího systému se od nového liší. Dle prvních ohlasů to pro vývojáře znamená několik dní až dva týdny práce, pokud jde tedy o hry, které už D3D12 podporují, ale na Windows 10. 
 
Samotní uživatelé musí mít připraveny 64bitové Windows 7 s nainstalovaným Service Pack 1. Zapomenout pak mohou na podporu SLI/LDA, D3D12 videa nebo WARP. HDR by dle vyjádření Microsoftu fungovat mohlo, ale nakonec to bude opět záviset na vývojářích. 
 
Je přitom velice překvapující v této době sledovat, jak DirectX 12 přichází s podporou Microsoftu na Windows 7. V Redmondu měli pochopitelný zájem na tom, aby se co nejvíce rozšiřovaly nové Windows 10, k čemuž přispívalo i API DirectX 12. A nyní se najednou nálada obrací, a to v době, kdy už dávno počítáme měsíce do ukončení rozšířené podpory Windows 7, což nastane na začátku příštího roku. Poté se dle očekávání začne obliba Windows 7 propadat, stejně jako se to stalo rovněž velice oblíbeným Windows XP, takže by se dalo říci, že práce na zprovoznění DX12 pod Windows 7 nemá perspektivu.
 
Ale konec konců právě proto může jít o vychytralý plán Microsoftu, jak lidem dát ochutnat výhody DX12, jedno zda reálné, nebo v podobě placeba, a použít toto API jako malého trojského koně ze světa Windows 10, který lidi nakonec přesvědčí k jejich instalaci. 
 
 
Zdroj: Microsoft


reklama