reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Německý tým na soutěži Hyperloopů dosáhl rychlosti přes 460 km/h

24.7.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Německý tým na soutěži Hyperloopů dosáhl rychlosti přes 460 km/h
Hyperloop, který se zrodil v hlavě amerického vizionáře Elona Muska, je symbolem dopravy budoucnosti. Na jeho vývoji pracují týmy z různých částí světa, některé z nich se účastní soutěží o to, kdo bude mít nejrychlejší vůz. 
Na testovací dráze dlouhé 1,25 kilometru v areálu společnosti SpaceX v Hawthorne v Kalifornii se potřetí pořádala soutěž studentských týmů s jejich vlastními prototypy Hyperloopu. A potřetí se vítězem stal tým WARR Hyperloop z Technické univerzity v Mnichově. Studentům se s Hyperloopem podařilo dosáhnout 290 mil za hodinu, což je necelých 470 kilometrů v hodině. 
 
Před rokem se přitom studentskému týmu z Mnichova podařilo dosáhnout "jen" na 324 kilometrů za hodinu. To jim tenkrát zajistilo také vítězství. Od minulého léta tým sice zvládl svůj vůz hodně zrychlit, i tak ale ještě zdaleka nedosahuje rychlosti, jakou by měl Hyperloop v budoucnosti svištět mezi velkými městy.  
 
Vítězný německý tým WARR Hyperloop
 
Mezi dva další finalisty v soutěži Hyperloopů patřil tým z Technické univerzity Delft v Nizozemsku (dosáhl se svým vozem rychlosti 142 kilometrů za hodinu) a tým EPFLoop ze Švýcarska (zvládl zrychlit na 85 kilometrů za hodinu). Tyto tři nejlepší týmy postoupily z přibližně dvaceti různých studentských týmů z více než čtyřiceti zemí světa. 
 
Nároky na soutěžící v tomto roce oproti loňských kolech vzrostly. Tentokrát se všechny vozy musely pohybovat zcela samy. V předchozích dvou soutěžích bylo totiž povoleno nechat si pomoci od speciálního zařízení z dílny SpaceX. Dále se pořádala i sekundární soutěž v magnetické levitaci vozů.  
 
Zdroj: engadget.com 


reklama