reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nenávist vůči robotice: píchlé gumy i vyhrožování střelbou vozům Waymo

2.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Nenávist vůči robotice: píchlé gumy i vyhrožování střelbou vozům Waymo
Nenávist vůči robotice je v některých případech opravdu obrovská. Lidé se bojí chování "myslících" robotů i toho, že jim vezmou práci s podobně. V Arizoně tak doslova bují útoky proti autonomním vozům Waymo.
Roboti jsou záležitostí, která umí ve společnosti vytvořit spoustu různých názorů. Některým lidem se líbí idea, že za ně roboti vše udělají a nebudou muset nic dělat, někteří vidí problém přesně opačně a obávají se, že naopak nebudou mít co dělat (roboti jim vezmou práci). Spolu se smrtelným incidentem Uberu tak dále roste i obava z toho, zda se budou autonomně řízené věci chovat správně. A to nemluvíme o autonomních zbraních. Výsledkem je, že v Arizoně to začala schytávat autonomní auta společnosti Waymo, na kterých si lidé vybíjejí vztek na automatizaci (něco podobného jsme tu měli už před 200 lety v 1. průmyslové revoluci). Za poslední dva roky totiž byla terčem více než 20 útoků.
 
Waymo Chrysler Pacifica
 
Ty se liší ve svém provedení i dopadu. Zatímco někdy to jsou jen nadávky záložním řidičům i pasažérům vozidel, někdy jde do tuhého a vedou až k soudu. Takovým příkladem může být muž, který na záložního řidiče vozu vytáhl revolver. Podle policie muž trpí demencí a sám se prezentuje tím, že nenávidí autonomní auta, a že už někoho zabila (odkaz na nehodu Uberu). Jeho soud proběhne v únoru.
 
Byl tu i tmavý Jeep, který záměrně vytlačoval autonomní vozy ze silnice a vybržďoval je. To provedl dokonce šestkrát. Poněvadž vozy mají obrovskou spoustu senzorů, není vůbec těžké vystopovat pachatele, což se stalo i tentokrát. Sama společnost se ale obvykle snaží incidentům vyhýbat a policii volá jen při těch nejzávažnějších případech ohrožování vozů nebo posádky. Velmi často také lidé hází na vozy kameny (čtyři případy) a už se dočkaly i propíchaných pneumatik.
 
Ze slabších incidentů tu máme např. záměrné stání před autem společnosti Waymo, aby nemohlo pokračovat v jízdě, i již zmíněné slovní nadávky. Poněvadž si spousta lidí na auta stěžuje, bojí se jich a nerada je vidí ve svém okolí, Waymo občas vytváří "zakázané" zóny, kterým se vozy vyhýbají, ačkoli by tudy byla lepší cesta. Mnohokrát byly také vozy Waymo sledovány podezřelými osobami v autech, která za nimi jela třeba hodinu i přes záměrně úplně nesmyslné trasy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama