reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Horizons překonala 27letý fotografický rekord Voyageru

15.2.2018, Jan Vítek, aktualita
New Horizons překonala 27letý fotografický rekord Voyageru
Sonda New Horizons už se pohybuje daleko za Plutem a i když se nepohybuje a ani nemůže pohybovat v takové vzdálenosti jako sondy Voyager, mohla už překonat jejich rekord. Ten se týká fotografie, která byla pořízena nejdále od Země.
Hlavní zpráva tak je, že New Horizons vyfotila objekt NGC 3532 známý také jako Wishing Well Cluster, a to ze vzdálenosti 6,12 miliard kilometrů od Země. NGC 3532 je soustava asi 150 hvězd v souhvězdí Lodní kýl, které se nachází asi 405 parseků daleko a její snímek je zde. 
 
 
New Horizons tak překonala 27 let starý rekord Voyageru 1, který byl pořízen ze vzdálenosti 6,06 miliard kilometrů a jde o následující slavný snímek Země. Ta je na něm jen v podobě malinké namodralé tečky v oranžovém pruhu. 
 
 
Sonda New Horizons už pár rekordů zlomila. Jednak je to nejrychlejší vesmírné plavidlo, které se nám podařilo vypustit do vesmíru. K Plutu se přibližovala rychlostí 58.000 km/h. Stejně tak byla vůbec první sonda, která se dostala do Kuiperova pásu a poslala domů detailní obrázky Pluta a nyní je stále ještě na cestě k objektu MU69, k němuž dorazí dle plánu 1. ledna 2019. 
 
Její fotografie, která překonala slavný snímek Pale Blue Dot, přitom vznikla pouze jako prostý kalibrační snímek nástroje LORRI (Long Range Reconnaissance Imager). Vzdálenost 6,12 miliard kilometrů odpovídá téměř 41 astronomické jednotce, čili průměrné vzdálenosti Země od Slunce. New Horizons se tak stále ještě nedostala za oběžnou dráhu Pluta, která se pohybuje mezi 30 a 50 AU. 
 
Mohla by ale sonda Voyager 1 překonat tento rekord, respektive si jej vzít zpět? Však ještě vloni v prosinci byly zažehnuty její motory a sonda s NASA stále může komunikovat. Jenomže její fotoaparát byl krátce po pořízení výše uvedeného snímku vypnut a další snímky už pořídit nemůže. 
 
Sluší se také uvést, že New Horizons se bude od této doby dále překonávat, však se rozhodně nechystá deaktivovat svůj LORRI a také že už jen dvě hodiny po zkalibrování se zaměřila na objekty 2012 HZ84 a 2012 HE85 v Kuiperově pásu a pořídila následující fotografie (vyvedené v upravených barvách). 
 
 
Sonda pak poletí ke svému cíli ve stavu hibernace a opět bude probuzena letos v červnu pro další testy a přípravu na setkání s MU69. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama