reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Horizons proletěla kolem Ultima Thule a potvrdila jeho tvar

2.1.2019, Jan Vítek, aktualita
New Horizons proletěla kolem Ultima Thule a potvrdila jeho tvar
Alice Bowman na pozici Mission Operations Manager s příhodnou zkratkou MOM v úterý ohlásila, že New Horizons je v pořádku a proletěla kolem Ultima Thule. Stanovila tak rekord nejvzdálenějšího objektu, který sondy kdy navštívily. 
Už tu máme také první snímek, který není zrovna detailní, ale aspoň potvrzuje to, co se u Ultima Thule, čili formálně 2014 MU69, říkalo. Má následující tvar a z něj to opravdu vypadá, že by mohlo jít o tzv. contact binary, čili dva objekty obíhající kolem sebe tak těsně, že se dotýkají. Tento snímek však nebyl pořízen z nejbližší vzdálenosti, na kterou se sonda dostala, ale z dálky asi půl milionu kilometrů a zda opravdu jde o jeden, nebo dva objekty v kontaktu, to z něj nelze určit. 
 
 
New Horizons se ozvala v půl páté našeho času a potvrdila, že všechny její systémy byly při průletu kolem Ultima Thule v pořádku, a tak mohla MOM sdělit, že NASA má stále zdravou sondu a může od ní v příštích dnech očekávat první podrobné informace o provedených měřeních, stejně jako detailnější fotografie. Dozvíme se také snad i to, jak je možné, že sonda při pozorování z dálky neukázala žádnou světelnou křivku z odraženého světla. Vypadá to, že rozptýlený prach a ani desítky mikroměsíců za tím opravdu nejsou a nejspíše jde o to, jak Ultima Thule z pohledu přibližující se sondy rotovala. 
 
Je třeba si uvědomit, že sonda se přiblížila na vzdálenost přinejlepším 3500 km, takže fotografie povrchu nebudou opravdu detailní, ale jako celek by Ultima Thule měla být nafocena dobře. Nyní je třeba počítat i s tím, že New Horizons se pohybuje ve vzdálenosti 6,6 miliard kilometrů a jen signálu trvá šest hodin, než doputuje k Zemi prostřednictvím Deep Space Network americké NASA.
 
NASA očekávala, že ještě v tomto týdnu získá první vědecká data a také snímky objektu v daleko vyšší kvalitě přímo z doby průletu. Nyní je to asi 28 hodin, co se sonda přiblížila k Ultima Thule na nejbližší bod průletu a když od toho odečteme šest hodin, které zabere cesta signálu na Zemi, zatím opravdu nebylo dost času na to, aby NASA zveřejnila něco lepšího než rozmazanou kuželku. Právě dnes by ale měly být zveřejněny lepší snímky na konferenci NASA, ostatně New Horizons jich měla v nejvyšším možném rozlišení pořídit na 900 a i s vědeckými daty to bude představovat 50 Gb dat, které nám sonda odešle. Mimochodem, ze setkání s Plutem bylo odesláno asi 55 Gb dat. 
 
Zdroj: NASA


reklama