reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Horizons se probrala ke studiu Kuiperova pásu

18.9.2017, Jan Vítek, aktualita
New Horizons se probrala ke studiu Kuiperova pásu
Zatímco sonda Cassini už to má za sebou, pro New Horizons naopak začíná období aktivity, a to v Kuiperově pásu. Tam byla tato sonda vyslána s novým cílem poté, co zmapovala Pluto na cestě do vnějších částí Sluneční soustavy.
Sonda Cassini už neexistuje, neboť zanikla v atmosféře Saturnu, jejž studovala v posledních letech i s jeho měsíci a prstenci. Nyní se ale můžeme věnovat opět sondě New Horizons, která byla na začátku tohoto roku nasměrována na nový cíl, a to objekt známý jako MU69 a nacházející se v Kuiperově pásu. K němu má dle plánu doletět sice až v lednu, ale nyní už má většinu cesty za sebou, a tak byla v přípravách na svůj další úkol probuzena ze spánku. 
 
 
Nyní se New Horizons nachází už téměř 6 miliard kilometrů daleko, takže je od Slunce asi 40x dále než Země a vysokou rychlostí se vzdaluje. Neměla takový luxus, aby mohla jako Cassini setrvat v blízkosti Pluta a podrobně jej i s jeho Charonem zkoumat, neboť kolem nich pouze prolétla a na svou práci měla pouze několik hodin. Pokud by měla být navedena na oběžnou dráhu Pluta, potřebovala by k tomu pro své zpomalení velké množství paliva, které nemá. Stejné to tak bude i s objektem MU69. New Horizons ostatně stanovila v roce 2006 nový rekord jako sonda vypuštěná od Země nejvyšší rychlostí. 
 
Tým New Horizons získal už v létě předchozího roku autorizaci pro pokračování své mise a ostatně se mluví o tom, že objekt MU69 by mohl být pro ni přínosnější než zkoumání Pluta, a to s ohledem na zodpovězení otázek o minulosti Sluneční soustavy. Ale to se teprve uvidí, k čemu tato plánovaná návštěva bude. 
 
umělcova představa o vzhledu MU69
 
New Horizons byla před pěti měsíci uvedena do režimu hibernace, aby mohla co nejvíce šetřit svými zdroji. Nyní už je opět vzhůru, což potvrdila a začala své systémy postupně aktivovat. Nyní bude své teleskopy cvičit sledováním několika vzdálených KBO (objekty v Kuiperově pásu), aby byla připravena na lednové setkání s MU69 a také bude analyzovat radiaci a detekovat přítomnost prachových částeček.
 
MU69 byl objeven teprve v roce 2014 a má se za to, že má asi 30 kilometrů napříč a tvar činky v případě, že je to binární obekt. Může nakonec jít o celistvý objekt, ale to se uvidí až někdy v příštím roce. New Horizons se má k němu přiblížit na vzdálenost alespoň 3500 kilometrů, a to v době, kdy MU69 bude ve vzdálenosti 43,4 AU od Slunce. 
 
reklama