reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NFC bude možné používat i k bezdrátovému nabíjení

6.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
NFC bude možné používat i k bezdrátovému nabíjení
NFC čip v elektronice bude možné používat také k bezdrátovému nabíjení. Umožní to nové specifikace, které schválilo NFC Forum. Vzhledem k výkonu této technologie ovšem očekáváme jen použití ve velmi drobné elektronice.
Bezdártové nabíjení se stalo běžnou funkcí u high-endových smartphonů, ale objevuje se také u dalších zařízení včetně sluchátek nebo herních myší. Trhu přitom zcela dominuje standard Qi, který je založen na elektromagnetické indukci a vyžaduje, aby zařízení bylo vybaveno speciální cívkou. Řadu měsíců se ovšem spekuluje o tom, že by bylo možné nabíjení i přes technologii Near Field Communication, známější pod zkratkou NFC. Touto funkcí je dnes vybavena řada elektronických zařízení, které ji využívají primárně ke komunikaci se zařízeními v okolí. Může se jednat třeba o spárování bezdrátových sluchátek se smartphonem nebo bezkontaktní platbu v obchodě prostřednictvím terminálu.
 
Někteří výrobci ve svých telefonech nabízí i zpětné bezdrátové nabíjení
 
Asociace NFC Forum tento týden konečně schválila specifikace pro bezdrátové nabíjení přes NFC. Hned na úvod je nutno říct, že současné technologie používané třeba ve smartphonech rozhodně nenahradí. Maximální výkon totiž dosahuje 1 W (k dispozici budou i verze s výkonem 0,25 až 0,75 W), přičemž telefony v extrémních případech nabízejí i 40W bezdrátového nabíjení. Smysl tedy bude nová technologie dávat hlavně v kombinaci s drobnou elektronikou vybavenou baterií o nízké kapacitě, jako jsou chytré hodinky a fitness náramky, bezdrátová sluchátka, digitální pera nebo IoT zařízení. Výrobce tedy nebude muset používat i samostatnou cívku pro bezdrátové nabíjení, ale postačí integrovat NFC čip, který zařízení stejně používá např. ke spárování. K přenosu dat i energie totiž bude stačit jediná anténa.
 
Použití jedné technologie namísto dvou samozřejmě přinese výrobcům nové možnosti při návrhu svých zařízení. Ušetřené místo mohou použít ke snížení celkových rozměrů produktu, implementaci nových funkcí nebo třeba rozšíření kapacity baterie. NFC Forum zatím nezveřejnilo technické požadavky pro bezdrátové nabíjení. Můžeme ovšem předpokládat, že zpětná kompatibilita nebude dostupná. To znamená, že možnost dobíjení přes NFC nalezneme až v zařízeních, které se na trh dostanou někdy v budoucnu. NFC Forum zahrnuje více než 130 členů a zatím není jasné, kteří z nich budou mít o novou funkci zájem. 
 


reklama