reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NIO představilo brýle Air AR Glasses pro své elektromobily

5.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
NIO představilo brýle Air AR Glasses pro své elektromobily
Systémy rozšířené reality přichází už i do aut. Čínská automobilka NIO uvádí na trh brýle pro rozšířenou realitu, NIO Air AR Glasses. Ty mohou posloužit jako rozšíření infotainmentu v elektromobilech tohoto výrobce. Využití najde i zvuková aparatura vozu.
Z aut se stále více stávají počítače na kolech a ukazuje to i čínská elektromobilka NIO. Majitelé jejich vozů si budou moci nově zakoupit brýle pro rozšířenou realitu Air AR Glasses. Ty vznikly ve spolupráci se společností Nreal, která jejich obdobu představila už v srpnu. Oproti původní verzi od Nreal mají brýle pro NIO přinést vyšší jas nebo stabilizaci. Brýle by měly vytvořit ekvivalent 130" (330cm) obrazovky ve vzdálenosti 4 metrů s podporou 3D zobrazení.
 
NIO Air AR Glasses
 
Toto je provázáno s infotainmentem vozů a NIO prozatím v Číně nabízí okolo 260 filmů se zvukem Dolby Atmos a téměř 200 filmů ve 3D. V budoucnu se má rozšířit počet obsahu exkluzivního pro platformu NIO PanoCinema, která má být panoramatickým digitálním kokpitem.
 
NIO Air AR Glasses
 
V případě vozů postavených na platformě NT 2.0 (ET7 a ES7) lze brýle spojit i se zvukovým systémem v autě, nicméně bude potřeba návštěva servisu a výměna součástek a čipů v souvislosti s připojením USB. U nového ET5, kdy byly vozy zakoupeny s předobjednanými brýlemi, budou už vozy na novinku připraveny. Pokud jde o starší vozy na platformě NT 1.0 (ES6, ES8 a EC6), tak tam to s připojením audio systému tak jednoduché nebude a NIO hledá cesty, jak brýle plnohodnotně rozběhat i ve starších vozech.
 
NIO Air AR Glasses
 
Spolu s firmou NOLO je vyvíjen také AIR Smart Ring, jakýsi prsten, který umožní prostorovou interakci se systémem. Pokud jde o cenu brýlí, ta byla stanovena na 2299 RMB (8200 Kč). 500 setů je vyhrazeno pro majitele ET7, ES7 a ET5, dalších 300 pak pro majitele ES6, ES8 a EC6.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama