reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nizozemí zkouší pouliční světla přátelská k netopýrům

10.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Nizozemí zkouší pouliční světla přátelská k netopýrům
V Nizozemí začali řešit i takové věci jako je usnadnění života netopýrům. Tito živočichové totiž nemají rádi pouliční osvětlení, které zase miluje jejich potrava, nejrůznější hmyz. Proto pro ně vyvinuli speciální lampy.
Dnes jsme se už Holandsku na stránkách SHW věnovali, konkrétně šlo o 3D tisk domů. Tato země ale zkouší i další zajímavé věci. Jednou z nich je speciální pouliční osvětlení přátelské k netopýrům. Nemají totiž rádi klasické žluté nebo bílé světlo pouličních lamp využívajících sodíkové výbojky nebo LED světla. Takovým místům se spíše vyhýbají, jenže tatáž místa naopak lákají hmyz, tedy jejich potravu. Holandské město Zuidhoek-Nieuwkoop se ve spolupráci se Signify (kdysi Philips Lighting - do května 2018) rozhodlo situaci vyřešit instalací speciálních pouličních lamp.
 
Pouliční osvětlení od Signify
 
Philips už v roce 2017 provedl výzkum s červeným, zeleným a bílým osvětlením a zjistil, že červené jako jediné netopýry neruší. Zvolena byla vlnová délka, která byla pro tento účel nejvhodnější. Světlo by mělo být ale dostatečné i pro lidi z této oblasti čítající 89 domů. Využita je také technologie Interact City, která dovoluje světla dálkově ovládat a na základě různých podnětů ztlumovat (pozdě v noci) nebo naopak zesilovat (např. v případě zásahů bezpečnostních složek). Signify tvrdí, že tato světla jsou o 70 % úspornější než klasické sodíkové výbojky.
 
Pouliční osvětlení chodníků od Signify
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama