reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua ukázala nástupce svého hlavního chladiče NH-U12

7.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Noctua ukázala nástupce svého hlavního chladiče NH-U12
Společnost Noctua si chystá pro tento rok nástupce svého známého chladiče NH-U12, který už přišel na trh v několika verzích, ale nyní jej čeká výrazný upgrade, který dostane jeho schopnosti na úroveň chladičů vyšší třídy. 
Noctua NH-U12 je notoricky známý chladič, jímž se ostatně tento rakouský výrobce před řadou let uvedl na trh. Jde o již klasický věžovitý chladič pro 120mm ventilátory, jehož nová verze se má téměř vyrovnat aktuálnímu vlajkovému modelu NH-D15. A to nevypadá vůbec špatně, když si vezmeme, že NH-D15 má dvojí žebroví a také dva ventilátory. Ty ostatně nabídne i nová verze NH-U12, a to rovnou zbrusu nové NF-A12x25 s lopatkami z materiálu Sterrox
 
 
Nová verze chladiče NH-U12 byla prezentována na letošním Computexu, respektive stále ještě je a od zástupce výrobcese dozvíme, že využívá hned sedm heatpipe (starší měly čtyři) a také hustší žebra, které navyšují celkovou plochu pro výdej tepla proudícímu vzduchu o 38 procent oproti NH-U12S. 
 
To znamená, že takové žebroví bude tvořit i silnější odpor pro ventilátory, jež budou muset být schopny vyvinout vyšší statický tlak a právě proto zde Noctua nasadila své nové NF-A12x25, které v tom mají být z její nabídky zcela nejlepší. 
 
Za zástupcem Noctuy můžeme vidět dva pracující chladiče, a sice právě novou verzi NH-U12 a vedle ní NH-D15, které sedí na zdroji tepla vydávajícího 220 W. Jde tak o skutečně náročný scénář, který nová NH-U12 zvládá s rozdílem do 1 °C právě oproti NH-D15. To ale neznamená, že Noctua své velké chladiče nebude vyvíjet a nahradí je novou NH-U12. I dvouvěžový chladič se dočká vylepšené verze se sedmi heatpipe, což by mělo znamenat i to, že pro něj budou připraveny nové větší ventilátory a také se chystá nová verze chladiče NH-U14S. 
 
Noctua si mimochodem chystá také stolní ventilátor, což pro ni rozhodně není obvyklý produkt. Ten má vytvářet pomocí trychtýřovitého adaptéru úzký a rychlý proud vzduchu. Využívá se zde také Venturiho efekt, což znamená snížení tlaku u rychleji proudícího plynu (nebo tekutiny). Zde je tak tlak u odtokové strany ventilátoru nižší než na nasávací straně, což má napomáhat k tomu, aby byl nasáván další vzduch ze stran a ten celkově posílil proudění od ventilátoru. 
 
Ve výsledku má tento ventilátor produkovat jen kolem 20 dBA hluku a poskytovat silný proud vzduchu, který ovšem bude velice úzký, a tak bude nutné ventilátor dobře nasměrovat. Tento produkt je zatím ve stádiu prototypu, takže o ceně, dostupnosti i názvu se ještě rozhodne. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama