reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua ustrojila tentokrát kartu GeForce RTX 3080 firmy Asus

9.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Noctua ustrojila tentokrát kartu GeForce RTX 3080 firmy Asus
Možná že je na to už trošku pozdě, ale RTX 3000 by i tak měly na trhu ještě nějakou dobu vydržet, a to včetně chystané GeForce RTX 3080 Noctua Edition. Ta přichází asi půl roku poté, co si obě firmy přichystaly RTX 3070. 
Nedávno jsme se přímo od společnosti Noctua dozvěděli, že její spolupráce s firmou Asus nekončí, neboť její první výsledek byl zákazníky evidentně přijat dobře. Dalo by se přitom očekávat, že Asus a Noctua si vyberou nějakou novinku, ostatně nedávno se na trh dostaly dvě výkonné karty od NVIDIE (RTX 3090 Ti a RTX 3080 12GB) a své novinky si chystá také AMD. Ve skutečnosti ale tyto firmy sáhly spíše po klasice. 
 
Grafická karta GeForce RTX 3080 Noctua Edition by se mohla objevit už brzy, a to ve velice podobném provedení jako GeForce RTX 3070 Noctua Edition, ovšem ze snímků je vidět, že tu nejde o stejný chladič, který byl jen plácnut na jinou kartu. Chladič je odlišný a jiný tvar má i plastová nástavba kryjící dva ventilátory, nicméně i nyní půjde o mohutnou kartu, která nám v počítači zabere hned čtyři sloty. 
 
 
Serveru VideoCardz se povedlo sehnat fotografie, dle nichž můžeme vidět i dva ventilátory s lopatkami z materiálu zvaného Sterrox. Ten Noctua vyvinula kvůli tomu, aby mohla vytvořit subtilnější lopatky, jejichž konce jsou velice blízko rámečku, což je možné díky tomu, že použitý materiál se časem vlivem odstředivé síly moc nedeformuje. 
 
 
 
Jinak můžeme očekávat prostě a jednoduše kartu s kvalitním a silným chlazením, která bude vybavena třemi DisplayPorty 1.4 a dvěma HDMI 2.1. 
 

 
Asus sám ovšem zatím neposkytl žádné informace, takže se nedozvídáme nic o taktech, ale krabice nám ukazuje, že nepůjde o novou 12GB verzi RTX 3080, ale ještě starou 10GB. Dle VideoCardz by měla stát asi 1150 eur, což je o 250 eur více než model s RTX 3070.  


reklama