reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus a Noctua představují tiché karty GeForce RTX 3070 Noctua Edition

5.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus a Noctua představují tiché karty GeForce RTX 3070 Noctua Edition
Nyní tu máme již oficiální představení ne jedné, ale dvou karet Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition, neboť nastoupí jednak tato základní verze a pak i přetaktovaná OC Edition. Co od nich můžeme očekávat?
Asus GeForce RTX 3070 Noctua (OC) Edition je výsledkem spolupráce zmíněných firem, přičemž Asus se pochopitelně postaral o výrobu samotné karty a Noctua zase dodala chladič, který slibuje vysoký výkon a především pak nízkou hlučnost. 
 
 
Noctua k tomu uvádí, že zde vytvořila pasiv odpovídají schopnostem ventilátorů NF-A12x25, dle nichž tak byl celý chladič v podstatě postaven. Dle šéfa firmy Rolanda Mossiga tak přichází reakce na četné žádosti zákazníků, kteří už dlouho chtěli mít možnost zvolit si i grafickou kartu s chladičem značky Noctua, ale těžko říci, na základě čeho se firmy rozhodly, že to má být právě GeForce RTX 3070. Možná že šlo o kartu, která představuje z cenového hlediska ještě rozumný výdaj, i když to v podstatě vzhledem k aktuálním cenám neplatí v podstatě pro žádnou, ale za to už Noctua nemůže. 
 
 
Co nám ale použitý chladič slibuje? Oproti klasickému řešení se máme těšit na provoz tišší o 15 dB(A), a to při standardních otáčkách, přičemž při maximálních to bude o 9 dB(A). Chladič byl také navržen tak, aby udržoval otáčky chladiče nízké i při 100% zátěži grafické karty, ale to samozřejmě za předpokladu, že máme adekvátně větranou skříň a teplota místnosti se bude pohybovat do 24 °C.
 
Co to ale znamená konkrétně? Pokud zajistíme vhodné podmínky, pak má tato karta v zátěži běžet pouze při 12,6dB(A) hlučnosti, což bude v podstatě neslyšitelný provoz. V klidovém provozu pak ventilátory samozřejmě budou vypnuty, ale to je již standardní funkce snad všech moderních karet. Zde to znamená bezhlučný provoz v případě, že teplota GPU nepřekročí 50 °C. Software GPU Tweak od firmy Asus nám ale umožní nastavit si vlastní křivky pro otáčky a teploty.
 
 
Noctua sama tyto karty doporučuje do sestavy využívající v roli CPU chladiče její nový model NH-P1, ovšem v ne zcela pasivním provozu, ale s využitím pomaloběžného ventilátoru NF-A12x25 LS-PWM.  
 
A jak se mezi sebou liší dvě nabízené verze? Základní má dle očekávání výchozí takt až 1725 MHz v turbu, ovšem to platí pouze pro Gaming Mode. I zde je ale navíc OC režim, který přidá dalších 30 MHz. V případě verze OC Edition ale jde o takt 1815 MHz v herním režimu a až 1845 MHz v OC režimu. V ostatních ohledech je ale výbava zcela stejná. 
 
Karty se dostanou na trh v polovině října za neuvedené ceny. 


reklama