reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Intel NUC s Kaby Lake nabízí i paměti Optane

6.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Nové Intel NUC s Kaby Lake nabízí i paměti Optane
Intel vyšle na trh zbrusu nová NUC, která kromě procesorů generace Kaby Lake nabídnou i SSD s paměťmi 3D XPoint, čili řadu Optane. Co si tedy pro nás Intel přichystal za novinky? Jde o celkem tři modely. 
Intel už dříve v tomto roce vypustil do světa spotřebitelské verze svých Optane, což jsou ale pouze 16GB a 32GB modely, které moc nadšení nevyvolaly. Spíše naopak. Nicméně v zařízeních jako NUC, čili v miniaturních desktopech, by mohly být celkem užitečné, i když lze očekávat, že klasická SSD i tak budou vhodnější řešení. 
 
 
Mezi nové modely NUC, které přicházejí vybaveny úložnými zařízeními Optane, patří systémy s procesory Core i3-7100U (NUC7i3BNHX1), Core i5-7260U (NUC7i5BNHX1), a Core i7-7567U (NUC7i7BNHX1). Ty budou k dispozici za oficiální ceny 324, 414 a 529 USD, nicméně ve všech případech jde o barebone postrádající operační paměť a hlavní úložné zařízení pro data, a tedy i operační systém. 
 
Pro Intel má smysl, aby do nových NUC montovalé svá SSD Optane, která tak tímto krokem bude prosazovat na trhu. Pro zákazníka ale může mít takový krok už mnohem menší smysl, zvláště když prostoru v takovýchto desktopech není mnoho a pokud mají Optane zabrat cenný slot M.2, který by šlo využít pro SSD, asi to nenadchne každého. 
 
Ceny uvedených NUC také nejsou samy o sobě zrovna nízké, ale to proto, že verze s Core i5 a Core i7 obsahují procesory vybavené 64 MB paměti eDRAM, a tedy i výkonnou grafikou Iris Plus se 48 shadery. Oba procesory jsou jinak dvoujádrové a pracují na taktech 2,2 až 3,4 GHz a 3,5 až 4 GHz. 
 
 
A k čemu mají v tomto případě Optane vůbec být? Je jasné, že dávat je do systému po boku SSD je nesmysl, neboť dnešní SSD dokáží poskytnout i mnohem vyšší výkon než malé 16GB a 32GB SSD (i když ne ve verzi pro SATA), přičemž trojice nových modelů nese právě pouze 16GB verze. Optane tak přijdou vhod spíše v případě, že máme v systému pouze pevný disk a testy ukazují, že nacachováním dat lze některé operace značně urychlit. 
 
Optane tak mají svůj smysl, ale větší smysl má využití třeba 256GB SSD pro M.2 a PCIe, na něž se vejde celý systém i s řadou aplikací či her, přičemž multimédia a jiná data můžeme nechat na pomalejším disku. A zvlášť je třeba si uvědomit, že máme před sebou drahá NUC, která by si kombinaci SSD pro PCIe a SATA HDD zasloužila, však mají potenciál i na to, aby díky Iris Plus zvládla v nižším rozlišení i moderní 3D hry. Mají také moderní výbavu, a sice rozhraní USB C, které ukrývá také podporu vysokorychlostního Thunderbolt 3. Díky tomu půjde i připojit externí box s grafikou a pak už se z takového NUC může rovnou stát herní počítač. 
 
Zdroj: Intel
reklama